Otthon / Kultúra és Tudomány / Kelet-Európában nagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata
A kép forrása: paleolitetrend.com

Kelet-Európában nagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata

Egyenlőtlen arányú Európán belül a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata: a kelet-európai országokban lényegesen többen halnak meg például szívinfarktusban és szélütésben, mint más régióban a European Heart Journal című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

A nők körében többen halnak meg ilyen betegségekben, mint a férfiak körében, bár főként idősebb korban.

Ezekben az országokban összességében a várható élettartam is alacsonyabb – írja Nicholas Townsend és kutatócsapata. A szív és az érrendszer betegségei évente több mint négymillió ember halálát okozzák Európában, ezek 45 százalékos aránnyal a leggyakoribb halálozási okok. Bár az idősebbeket gyakrabban érinti, mint a fiatalabbakat, évente mégis 700 ezer 65 év alatti ember hal meg ilyen okból.

“A nők körében többen halnak meg ilyen betegségekben, mint a férfiak körében, bár főként idősebb korban” – fejtette ki Townsend, aki a brit Oxfordi Egyetem szívalapítványát vezeti.

A szakértők szerint ez a nők vékonyabb erei miatt van, amelyek megnehezítik az operációt és a gyógyszerek adagolását.
Az egyre jobb kezelési módszereknek köszönhetően folyamatosan csökken a halálozási arány. A rizikófaktorok, például a túlsúly és a diabétesz kialakulási arányának növekedése azonban ellensúlyozza mindezt.

“Az öregedő társadalom legfontosabb problémája az lesz, hogy egyre több szív- és érrendszeri megbetegedéssel küzdő embert tudunk életben tartani, ez pedig nagyobb leterheltséget jelent az egészségügyi rendszernek” – véli Townsend.

Összesen nyolc olyan európai ország van, amelyben százezer nőre kevesebb mint 250, szívbetegség miatt bekövetkező haláleset jut: Franciaország, Spanyolország, Dánia, Hollandia, Norvégia, Svájc, Nagy-Britannia és Izrael. Hat országban viszont több mint ezer nővel végez ilyen betegség: Macedóniában, Ukrajnában, Moldovában, Kirgizisztánban, Üzbegisztánban és Türkmenisztánban. A tudósoknak viszont az utóbbi két országról csak 2005-ös, illetve 1998-as adatok álltak rendelkezésére. Magyarországon százezer nőből átlagosan 646-tal végez szív- és érrendszeri betegség 2013-as adatok szerint.

Férfiaknál is hasonló a helyzet: Izraelben, Franciaországban és Spanyolországban kevesebb, mint 300 szívbetegség okozta haláleset jut százezer személyre, míg Ukrajnában és Türkmenisztánban több mint 1500. Magyarországon 921 ilyen haláleset jut százezer férfira.

Magyarországon mind a nők, mind a férfiak körében 22 százalékkal csökkent az ezen betegségekkel összefüggő halálozási arány az egy évtizeddel korábban mért adatokhoz képest.

A tanulmányban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által az európai térséghez sorolt államokat vizsgálták.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: