Otthon / Ország-Világ / Jó, ha tudja, mire figyeljen a Diákhitel felvétele előtt
A kép forrása: mno.hu

Jó, ha tudja, mire figyeljen a Diákhitel felvétele előtt

Az idei tanévben is igényelhető a Diákhitel, a szabad felhasználású Diákhitel 1-hez rekordalacsony, 4,9%-os kamattal juthatnak hozzá a hallgatók.

Imre Zita a Diákhitel Központ Zrt. Marketing és kommunikációs igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, sokan figyelmen kívül hagyják, hogy a Diákhitelt az egyetemi évek alatt nem kell visszafizetni, csak akkor, ha megszűnik az aktív hallgatói jogviszony. Ez azt jelenti, hogy a diplomától függetlenül, a jogviszony megszűnésével el kell kezdeni törleszteni – hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, azzal sincs mindenki tisztában, hogy a Diákhitel kamatos kamatnak minősül, mivel a felvételtől számított első napon már kamat tevődik a tőkealapra. Ez két millió forintnál például, ha az egyetemi évek alatt nem törleszt elő a hallgató, a visszatörlesztés megkezdésekor már kétmillió-hatszázezer forintos tőkét is jelenthet – magyarázta.

 A szabad felhasználású hitelnél a törlesztés az első két évben a minimálbér 6 százaléka (nem éri el a hatezer forintot) , a Diákhitel2-nél pedig 4-11 százalék között van (azaz négyezer és nyolcezer forint között) a felvett összegtől függően – mondta Imre Zita a műsorban. A harmadik évtől életbe lép a jövedelemarányos törlesztés, ezért nincs futamidő sem meghatározva a hitel felvételekor.

Informatikus, jogász, közgazdász, vendéglátás, turizmus és kommunikáció – azok a szakmák, amelynek kezdő fizetéséből is könnyedén vissza lehet fizetni a Diákhitelt a tapasztalatok alapján. Imre Zita hozzátette, hogy három százalék alatt van a nem fizetők aránya, akik tizenkét hónap türelmi időt kapnak a hitelrendezésére, mielőtt felbontanák a szerződést. Megjegyezte azt is, hogy azok a hallgatók, akik az egyetem elvégzését követően nem találnak egyből állást, indoklás nélkül fizetéskönnyítést kérhetnek 36 hónapra.

Elmondta, hogy van lehetőség akár mind a két Diákhitel felvételére is, de ez nem jellemző, éves szinten ötszáz hallgató él ezzel a lehetőséggel. Megjegyezte, hogy a felvehető összeg a képzési díj függvénye, a legmagasabb összeget a pilótaképzésnél vehetik fel a diákok
Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: