Otthon / Dél-somogyi hírek / Ha szükséges, lezárják a horvát határt – állítja Gelencsér Attila országgyűlési képviselő
A kép forrása: MTI.hu

Ha szükséges, lezárják a horvát határt – állítja Gelencsér Attila országgyűlési képviselő

A szerb- magyar technikai határzár megépítése után a bevándorlók a horvát határon próbálkozhatnak majd, Somogyba és Baranyába terelve így a migránsokat. A Helyi Híradók Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár országgyűlési képviselő bejelentéséből megtudta, hogy szükség lehet a horvát határ lezárására is.

Somogy megyének több mint száz kilométeres határszakasza van Horvátországgal, melynek jelentős részén ugyan a Dráva természetes akadályt jelent, de még így is marad egy hosszú átjárható szárazföldi terület.

Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár országgyűlési képviselője, az Országgyűlés jegyzője szerdai kaposvári tájékoztatóján a Helyi Híradóknak elmondta: a legnagyobb problémát az jelentheti, ha Magyarország tranzitországból célállomássá válik. Egy óriási különbséget látni kell, a szerb és a horvát határ között. Az előbbi schengeni, az utóbbi pedig schengeni és uniós határ is – tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a szerb határon át érkező bevándorlókat a nyugat-európai országok Magyarországra, míg a horvát határon át érkezőket Horvátországba toloncolják vissza. A dublini egyezmény szerint ugyanis minden bevándorlót az első uniós országba kell visszaküldeni. Hogy mikor fordul a helyzet, mikor válunk célországgá nem tudni, de a kormány eltökélt abban, hogy megvédi a horvát határt, s ha kell, lezárja azt – hangsúlyozta a képviselő.

Gelencsér Attila sajtótájékoztatójának aktualitását az adta, hogy az Országgyűlés csütörtökön és pénteken rendkívüli ülésnapon tárgyalja az ország védelmére kidolgozott törvényjavaslatot. A 13 pontból álló tervezet egyebek mellett dönt a tranzitzónák kialakításáról, módosítja a honvédelmi törvényt és a büntetőtörvénykönyvet. Elhangzott: 95 somogyi rendőr teljesít szolgálatot a szerb-magyar határon. Tíz-húsz fő folyamatosan ott van, ők ügyintézői segítséget adnak.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: