Otthon / Kultúra és Tudomány / Így élje túl a másnaposságot
A kép forrása: www.menshealth.hu

Így élje túl a másnaposságot

Nyár, meleg, izzadás, szomjúság – ez a négy dolog többnyire együtt jár. A következmény pedig, hogy többet iszunk – alkoholt is. Adunk néhány tippet, mit tehet, ha elszaladt Önnel a ló, és többet ivott a kelleténél.

A másnaposság egyik oka az intenzív alkoholfogyasztás. A fiatalokra jellemző a bor és a röviditalok fogyasztása, és az is, hogy ész nélkül isznak. Az idősebbek azért megfontoltabban – számolt be tapasztalatairól Molnár Ádám felszolgáló.

A töményezésnek vannak egyéb következményei is. A sörtől és a bortól csak jókedve kerekedik az embernek, nem lesz agresszív, nem dobálózik, nem tör poharat. A rövides poharak fele viszont vissza sem kerül a pultba, mert eldobálják – tette hozzá.

Badacsonyi László vendéglős igazi öreg róka a szakmában. A tapasztalat beszélt belőle, amikor azt monda, a különböző alkoholok nem szeretik egymás társaságát – legalábbis a gyomrunkban. A keveréssel az a probléma, hogy szénsavas italok még inkább felviszik a rövidital alkoholtartalmát az emberek agyába.

Minél feketébb, annál rosszabb?

Az alkoholfogyasztást városi legendák is kísérik. A „sötétebb italoktól” fáj az ember feje másnap – mondják sokan. Egy bonbonmeggyben ugyanis nincs meggy, csak aroma, az adalékanyagok pedig nem feltétlenül májbarátok – mutatott rá a vendéglős. Ha mindenképpen töményt akarunk inni, Badacsonyi László az érlelt vagy idősebb égetett szeszek fogyasztását javasolja.

Ma Magyarországon évente körülbelül 30 ezren halnak meg valamilyen alkohol okozta betegségben, és ennek részben a rossz minőségű alkoholok fogyasztása is az oka. A franciáknak, akik annyit isznak, mint mi, a halálozási rátája 75 százalékkal jobb, mint a miénk, mivel minőségi alkoholt fogyasztanak. Zacher Gábor toxikológus szerint ez a döntő szempont, nem az alkoholok színe.

Segíthet a húsleves, a kávé vagy a gyógyszer 

A másnaposság komplex tünetegyüttes, amely különféle jellegű panaszokból áll össze. A maró szeszektől megsérül a gyomor nyálkahártyája, az alkohol bomlása során felszabaduló anyagcseretermékek pedig központi idegrendszeri panaszokat okoznak: fejfájást, szédülést.

Mivel idehaza sok alkohol fogy, sok a másnapos, ezért a népi bölcsesség megannyi ellenszerét dolgozta ki a fránya nyavalyának. Van, aki a kovászos uborka levében hisz, más a kávéra esküszik, de van olyan is, aki egy tányér húslevest küld le. És persze a kutyaharapást szőrével teóriának is vannak hívei.

A tudományosabb ellenszerekben bizakodók a patikában találhatnak enyhet kínzó panaszaikra. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a gyomorsavtermelést, ezek recept nélkül kaphatók.

Zacher Gábor szerint persze a másnaposság kezelése akkor működik legbiztosabb hatásfokkal – ha nincs.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: