Otthon / Egyéb / Többet füstöl a magyar, pedig minden fejben dől el
A kép forrása: femina.hu

Többet füstöl a magyar, pedig minden fejben dől el

Bár egyre drágább itthon a cigaretta és egyre kevesebb helyen lehet rágyújtani, hazánkban mégis növekedett a rendszeresen dohányzók száma. A magyar nők negyede, a férfiak harmada dohányzik rendszeresen.

Az amerikai Országos Egészségügyi Statisztikai Központ (NCHS) által nemrég kiadott felmérés szerint egyre csökken a dohányzók számaránya a felnőtt amerikaiak körében. 2015 első három hónapjában az egészségügyi hatóságok felmérése szerint csupán 15,2 százaléknyian gyújtottak rá. Az adatok alapján a felnőtt férfiaknak 17,4 százaléka, a nőknek 13 százaléka dohányzott az első negyedévben az államokban.

Hazánkban ezzel ellentétben, a kormányzati és az egészségügyi erőfeszítések ellenére sem csökkent számottevően a dohányzók száma. A Központi Statisztikai Hivatal 2014-es, májusban nyilvánosságra hozott egészségfelmérése szerint a felnőtt lakosság 29 százaléka dohányzik, szemben a 2009-es 31 százalékos aránnyal. Az adatok szerint a két időpont között csak az alkalmilag cigarettázók aránya esett vissza, a rendszeres dohányosoké viszont nőtt (2014-ben 28 százalék, 2009-ben 27 százaléknyian gyújtottak rá naponta). A magyar nők negyede, a férfiak harmada dohányzik rendszeresen. Az egyes korcsoportokban azonban jelentős eltérések mutatkoznak a dohányzási szokások között, valamint nagyok az országon belüli regionális különbségek is: a Dél-Dunántúlon cigarettáznak a legtöbben, ott a lakosság harmada gyújt rá mindennap, a Közép-Dunántúlon, illetőleg a Dél-Alföldön viszont csak a negyede.

Az Eurostat legutóbbi felmérése szerint a vizsgált európai uniós országok közül a magyar férfiak a középmezőnyben helyezkednek el, a nők viszont a második helyen állnak a szégyenlistán, csak a görög nők dohányoznak náluk többet.

Minden fejben dől el

A nikotin a szakemberek szerint legalább olyan erős függőséget alakíthat ki, mint a kokain vagy a heroin. Éppen ezért saját akaraterejéből a dohányosoknak csupán alig 3 százaléka képes leszokni.

A leszokást segítő módszerek közül a legelterjedtebbek a nikotinpótló terápiák: létezik rágógumi, tapasz, aeroszol, orrspray és nyelv alá helyezhető tabletta is. Mindegyik gyógyszerforma 18 éves kor után javasolt. A kúra átlagosan 3 hónapig tart, már a megkezdésekor azonnal fel kell hagyni a dohányzással.

Biorezonanciás terápiával, elvonási tünetek nélkül is van lehetőség a leszokásra. A kezelés során az emberi test elektromágneses rezgéseit hasznosítják. Az eljárás a hullámtan törvényeiből ismert rezonancia, illetve kioltás jelenségein alapul, azaz a diszharmonikus frekvenciákat a szervezetből elvezetik, ezzel párhuzamosan a meggyengült egészséges rezgéseket felerősítik. A kezelés után megszűnik a nikotinéhség, és nem alakulnak ki az ismert elvonási tünetek.

Vannak természetes gyógymódok is, mint például különféle gyógynövények vagy aromaterápiák. A hatóanyagok az elvonási tüneteket csillapítják, a szervek belső működését harmonizálják, méregtelenítenek, ekképp támogatják a leszokást.

Az alternatív terápiák közül a legelterjedtebb az akupunktúra, amellyel az ígéretek szerint már egy-két kezeléssel megszüntethetők a pszichés tünetek, a feszültség, amely a mozdulatsor hiányából fakad. Miközben felgyorsítja a szervezet saját méregtelenítő mechanizmusát, megszüntetheti a nikotinéhséget.

Léteznek különféle cigarettapótlók, ennek lényege a hasonló méretű, alakú és ízű tárgy, amellyel a dohányzás tökéletes illúziója teremthető meg annak káros mellékhatása nélkül. Mivel ezeket az eszközöket nem kell meggyújtani, többször is felhasználhatóak. A pótcigaretta egy helyettesítő eszköz, lehet műanyagból vagy például gyógynövényből sodorva. Ez utóbbi változatból létezik meggyújtható is. Ez a módszer enyhíti az elvonási tüneteket olyképpen, hogy az érzékszerveket megtévesztve visszaállítja a pszichológiai komfortérzést anélkül, hogy nikotin kerülne a szervezetbe.

A pótcigaretta egyik formája az elektronikus cigaretta, amely egy nikotintartalmú folyadékot gőzöl fel és tesz belélegezhetővé. Egy tanulmány szerint hosszú idő óta ez tekinthető a legígéretesebb lépésnek a dohányzással összefüggő betegségek és halálesetek visszaszorításában. De azért a készülék veszélyeire is figyelmeztetnek a szakemberek. Egy amerikai tanulmány szerint például mérgező vegyületek is kerülhetnek az e-cigarettából a használók szervezetébe. Az Egészségügyi Világszervezet újabb kutatásokat és tanulmányokat sürget.

Létezhet azonban bármilyen segédeszköz, tabletta vagy gyógymód, a leszokás alapvetően fejben dől el, elhatározás kérdése.

Fellendült a feketekereskedelem

2014-ben az adók megfizetése nélkül gyártott, csempészett, majd más országokban eladott cigaretta aránya 37 százalékra ugrott az Európai Unióban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén májusban, a dohányzásellenes világnap témájául a csempészett cigaretta elleni küzdelmet választotta.

Magyarországon csaknem másfélszer annyi csempészcigarettát foglaltak le tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint, mint 2013-ban.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Gyöngyösi Bayernek: “A nyilas-kommunistákat nem nálam kell keresni, hanem saját magánál, kezdve a nagyapjával”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke kemény hangú nyílt levélben válaszolt Bayer Zsoltnak, a Fidesz 5-ös …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: