Otthon / Ország-Világ / Európa-elsők vagyunk vízpazarlásban
A kép forrása: m2mzona.hu

Európa-elsők vagyunk vízpazarlásban

Az M1 Minden tudás magazinjában bemutatott, hazai fejlesztésű, víztakarékos zuhanyrózsa a szokásos 60-80 helyett öt liter vízzel oldja meg a fürdést. A műsorban megismerkedhettünk az ökokukával is.

Magyarországon naponta száz liter az egy főre jutó vízfogyasztás, Európában mi pancsoljuk el a legtöbb vizet. Ez ötszöröse annak, amennyi Indiában vagy Etiópiában egy emberre jut. Egy átlagos zuhanyozás vízfelhasználása 60-80 liter, az M1 Kék bolygó című műsorában bemutatott szakemberek összesen öt liter vízből meg tudják ezt oldani.

A rendszer úgy működik, hogy miután beállították a vízhőmérsékletet, egy adagnyi tusfürdőt vagy sampont töltenek a zuhany fejébe. Ezután a tusfürdő összekeveredik a vízzel, amiből nagy mennyiségű habot lehet a testre, hajra engedni. Utána a készülék megáll, és jöhet a mosakodás, hajmosás. A következő állomás egy speciális öblítés, amely alatt a vízcseppek a legoptimálisabb beesési szögben érik a test felületét.

Bár egyelőre még csak prototípusai léteznek a zuhanyrózsának, szeptemberben Kakas Csaba és kollégái elindítják Kickstarter-kampányukat a rendeltetésszerűen startupcégek támogatására szolgáló, a világ legnagyobb közösségi finanszírozáson alapuló online felületén.

És itt a papírkuka is

Egy másik magyar startup vállalkozás papírból készített kukával rukkolt elő. Ferenczi Attila cégvezető felidézte, annak idején környezetvédelmet hallgatott az ELTE-n, és meglepetten konstatálta, hogy az intézményben nincs szelektív hulladékgyűjtés.

Amikor pedig elkezdtek azon gondolkodni, hogyan lehetne ezt bevezetni, azt látták, a legnagyobb akadály, hogy drágák azok a beltéri szelektív kukák, amelyek mutatósak is. Ekkor jött az ötlet, hogy a tárolóedényeket erősített kartonból készítsék el. Mint ahogy az M1 magazinjából is kiderült, ezek a kukák tartósak, akár rájuk is lehet állni, és a nedves hulladékot is elviselik, mert tartozékuk egy 100 százalékban újrahasznosított alapanyagból készült zsák is.

Ilyen beltéri kukák egyelőre főként hazai irodákban és iskolákban találtatnak, Ferenczi Attila tervei szerint azonban idővel Amerikában is elérhető lesz az ökokuka.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: