Otthon / Ország-Világ / Mit tehet Európa több százezer migránssal?
A kép forrása: hirado.hu

Mit tehet Európa több százezer migránssal?

A szakértő szerint a szekularizált Európa és egy vallásos közösség találkozása nagyon komoly akkulturációs konfliktussal járhat. Minél nagyobb létszámú tömeget kell integrálni, annál problémásabb a törekvés – mondta Szarvák Tibor szociológus a közrádió 180 perc című műsorában.

Az eddig európai integráció az arab országokból érkezőkkel szemben egy ötös skálán 3-3,5-es osztályzatot érdemel. Azokban az országokban, ahol számosságából adódóan sokkal frekventáltabb probléma a bevándorlás, előfordulhatnak persze szórások, és alacsonyabb lehet az érték – mondta Szarvák Tibor.

Minél nagyobb létszámú tömeget kell integrálni, annál problémásabb a törekvés – folytatta. Egy társadalomfejlesztési integrációs program a kisebb létszámú közösségeken keresztül tud hatékonyan megvalósulni, amikor a helybeliek ismerik egymást, segítenek egymáson és erőforrásként tekintenek a másikra; nagyobb létszámban ez jóval nehezebb – hangoztatta. A szakértő szerint a szekularizált Európa és egy vallásos közösség találkozása nagyon komoly akkulturációs konfliktussal járhat. Egy vidéki térségben ez még több kudarccal járhat, bár a migrációs célfolyamatok alapvetően az urbánus teret célozzák, hisz a migrációs csoportok a városokban érzik jól magukat – fűzte hozzá.

Az integráció sikere szempontjából az is lényeges, hogy milyen erőforrásokat hoznak magukkal a bevándorlók, sok esetben ezek csak egymásra szorítkoznak, vagyis még erősebbé válik a közösség – világított rá a szociológus. Ha a befogadó társadalom integrálni szeretne, számos nem formális dolgot kell tennie pedagógiai, szociális és családgondozói oldalról, vagyis folyamatos jelenlétet, „családmenedzsmentet” igényelnek a bevándorló közösségek. Ezért is lehet inkább kis közösségekben sikereket elérni, nagy általánosságban biztosan nem, erre fel kell készíteni a társadalmat – domborította ki Szarvák Tibor a 180 percben.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: