Otthon / Ország-Világ / Becsaptak egy mozgássérült párt: a bank most őket tenné utcára
A kép forrása: www.bpnotebook.hu

Becsaptak egy mozgássérült párt: a bank most őket tenné utcára

Utcára tenne egy mozgássérült párt az egyik bank, mert egy vállalkozó becsapta őket. A történetben nem a kerekesszékes pár az egyedüli kárvallott, Makón és Szegeden is sokan jártak hasonlóan. Az eset egyszerű: a vállalkozó felvette ugyan a lakások árát a vásárlóktól, de nem fizette tovább a banknak, mely az építkezést finanszírozta. Mivel a keretjelzálogot az épülő lakásokra tették, most gyakorlatilag kétszer kellene megfizetniük otthonaik árát, hiszen a bank rajtuk követeli a pénzt. A beteg házaspár 23 milliót fizetett a vállalkozónak, most ugyanennyit kellene fizetnie a banknak.

Makón egy társasház, Szegeden pedig kettő, a Bakay Nándor és a Korondi utcai társasház 14 lakója van bajban a keretjelzálog miatt. A hazai építkezések zöme e forgatókönyv szerint zajlik, vagyis a vállalkozó banki hitelből kezdi meg az építkezést, a hitel fedezetét pedig az épülő társasházi lakások jelentik. A vállalkozó és a lakásvásárlók között az adásvételi szerződéseket minden esetben ügyvédek készítették.
– A dokumentumban benne van, hogy igény- és tehermentesen vásároltuk meg a lakást. Átvételi elismervény nincs róla, csak az adásvételi szerződés, amely tartalmazza a kifizetést. Tartalmazza, hogy 400 millió forint keret-jelzáloghitel terheli a házat – fogalmazott a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában Bihavári Gyuláné, a Korondi utcából. A jog képviselői és a vállalkozó azt mondták a kerekesszékes házaspárnak, hogy nem lesz semmi gond, Biharváriék pedig bíztak az ügyvédekben és a vállalkozóban. Hosszú évek pereskedései után a bíróság végül a banknak adott igazat.

Egymásra mutogatnak 

Nyár elején azonban egy másik bank egy ugyanilyen esetben nem a lakókon, hanem az építtetőn vasalta be a pénzt. Úgy tűnt, hogy a precedens értékű döntés megoldja ebben az esetben is a bajbajutottak sorsát. Az építtető pénzt és ingatlant is ajánlott a banknak, ám a pénzintézet nem fogadta el – mondta Szabó Bálint, a lakók ügyvédje.

A vállalkozó ráadásul jóval nagyobb értékben kínálta ezeket, a pénzintézet viszont üzleti és banktitokra hivatkozva nem ad felvilágosítást az ügyben, a bank “egyértelműen unfair, és kettős magatartást mutat” – fogalmazott az ügyvéd. Hozzátette: a következő napokban a bank különböző fiókjaiban sátrat fognak verni, hisz ugyanannyi joguk van ehhez, mint a pénzintézetnek betenni a lábát, akár végrehajtón keresztül az ingatlanokba. Szerinte egyértelműen a pénzintézet a sáros, és van egy olyan befektetői kör, részben ügyvédekkel körülbástyázva, amely kinézte magának az ingatlanokat, a piaci ár alatt 50-60 százalékkal. Semmi más magyarázata nincs annak, hogy miért nem fogad el a bank 150-200 milliónyi ingatlanfedezetet és készpénzt – állapította meg Szabó Bálint.
Szabó Tamás ügyvéd, a Raiffeisen Bank képviselője ugyanakkor azt mondta: a vállalkozó semmilyen új ingatlanfedezetet nem ajánlott fel a banknak. A követelést kívánta megvásárolni, tett is egy ajánlatot, amelyet a pénzintézet végiggondolt. A vállalkozó nem tudott élni azzal a lehetőséggel, amelyet a bank végül felajánlott neki, üzleti és banktitok miatt azonban további részletekről nem számolt be az ügyvéd. A helyzet nem rendeződött, pedig a vállalkozónak 5 éve volt erre. Amikor eladott egy ingatlant, a vételárat be kellett volna fizetnie egy meghatározott számlára. Ahol ez megtörtént, le is zajlott az ingatlanok tehermentesítése – magyarázta Szabó Tamás.

Közeleg a határidő

Akik banki átutalással fizettek tehát, megmenekültek, akik készpénzben, azok az ügyvéd által hitelesített adásvételi szerződésükkel semmire sem mennek, mert a bank nem fogadja el hitelesként. És hogy miért nem a vállalkozón kérik számon a rengetek pénzt?
A Raiffeisen Bank képviselője elmondta: a nyomozóhatóság szerint a lakók sérelmére nem történt semmilyen bűncselekmény. Elindult a felszámolás, de a bank információi szerint a cégek vagyontalanok. A pénzintézet pedig csak úgy tudja érvényesíteni a követeléseit, ha van rá jogi lehetősége – fűzte hozzá. A közrádió úgy tudja, a vállalkozó drága autóval jár, és újabb céget visz, persze ennek vizsgálata nem a bank feladata. Szabó Tamás egyébként minden alapot nélkülöző feltételezésnek minősítette a befektetői körről szóló híreszteléseket.

Közben Biharváriék rettegve várják a szeptember 7-ét. Végrehajtás alatt áll az ingatlan, és aznap megy a végrehajtó érdeklődőkkel, hogy megtekintsék a lakást, amelyet úgy hirdettek meg, mintha lakatlan lenne. – Itt lakok, és itt is akarok lakni, minden fórumot el fogok érni, hogy az igazamat be tudjam bizonyítani. Én ezt kifizettem, adásvételi szerződéssel bizonyítani is tudom; ilyen Magyarországon nem történhet – fogalmazott Bihavári Gyuláné.
Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: