Otthon / Ország-Világ / Felgyorsultak a belföldi átutalások
A kép forrása: richpoi.com

Felgyorsultak a belföldi átutalások

Sikeresen elindult hétfőn a bankok közötti átutalások napi tízszeri feldolgozása a Giro Zrt.-ben, amellyel átlagosan egy óra alatt jutnak el a címzettekhez a napközben benyújtott átutalások – közölte az MNB és a tulajdonában álló Giro Zrt. közös közleményében.

A korábban bejelentett menetrendnek megfelelően, zökkenőmentesen, 5-ről 10-re emelkedett a napközbeni fizetéseket feldolgozó rendszer elszámolási ciklusainak száma, ezzel együtt módosult a Giro Zrt. által üzemeltetett bankközi klíring rendszer üzemideje is: így reggel az eddiginél egy órával korábban, jellemzően már 8 órára elérhető a címzettek számláin az előző nap késő délután és este, valamint hétvégén indított átutalások összege. Délután pedig fél órával hosszabb ideig, 17 óráig fogadja be a rendszer az átutalási megbízásokat, lehetőséget teremtve arra, hogy a bankok is meghosszabbítsák az ügyfelek számára a megbízások beadási határidejét.

A közlemény emlékeztet: a Giro Zrt. 2014 júliusától áll az MNB tulajdonában. A tájékoztatás szerint a tulajdonszerzéssel az MNB elkötelezettségét fejezte ki a pénzforgalom hatékonyságának fejlesztése mellett, amelyet a fizetéseket feldolgozó elszámolásforgalmi rendszer fejlesztésén keresztül tulajdonosként sokkal határozottabban tud befolyásolni. Az MNB pénzforgalmi fejlesztési céljaival összhangban került sor tavaly ősszel a Giro Zrt. stratégiájának megújítására.

A megújult stratégiában megfogalmazott célok végrehajtásának egyik lépése a napközbeni elszámolási ciklusok számának jelenlegi emelése és az üzemidő meghosszabbítása. A pénzforgalom gyorsításának rövid távú célja a jelenlegi keretek maximális kihasználásával megvalósult, további fejlődés hosszabb távon az azonnali fizetési rendszer bevezetésével érhető el.Az azonnali fizetési rendszer koncepciójának kidolgozását az MNB a Giro Zrt.-vel szorosan együttműködve megkezdte – írták.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: