Otthon / Kultúra és Tudomány / Már rákkeltő anyagot is találtak a margarinban
A kép forrása: origo.hu

Már rákkeltő anyagot is találtak a margarinban

A margarin, bár veszített népszerűségéből, kelendő termék a fogyasztók között annak ellenére, hogy a transzzsírsav miatt régóta tart a margarin-vaj vita. A margarinnak azonban kedvező az ára és könnyen kenhető az állaga. Még egy közepes méretű szupermarketben is legalább 4-5 féléből lehet választani.

Molnár B. Tamás gasztronómus a hirado.hu-nak elmondta, hogy egyre inkább megdőlni látszik a margarinmítosz. A hetvenes évek elején egy finn kísérlet adatainak a félremagyarázásával sikerült a gyártónak elterjesztenie, hogy egészséges és szívbarát készítményről van szó. Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a margarinban nagy arányban meglévő transzsírsavak növelik az infarktus esélyét. A gasztronómus elárulta, egyáltalán nem szereti és nem is fogyasztja ezt az olcsó növényi alapanyagokból, ipari manipulációval készült terméket. A változás amúgy annak is köszönhető, hogy egyre jobban előtérbe kerülnek a természetes anyagok, és a margarint már inkább egészségtelen terméknek tartjuk, míg a vajról kutatások bizonyítják, hogy egyáltalán nem káros.

Mi az a 3-MCPD? A 2- és 3-monoklórpropán-1,2-diol (MCPD) zsírsavészterek az élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként felhasznált, feldolgozott étkezési olajokban előforduló szennyező anyagok. Az étkezési olaj magas hőmérsékleten folytatott kezelésekor, a szagtalanítási folyamat során keletkeznek.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság 2009 és 2011 közötti vizsgálatai szerint több margarinban kimutatták a 3-MCPD jelenlétét. Ez egy olyan, potenciálisan rákkeltő hatású kémiai vegyület (teljes neve: 3-monoklórpropán-1,2-diol), amely az élelmiszer-feldolgozás során a margarinokba kerülhet. Egy anyag, amit nem tüntetnek fel a termékcímkén.

Az Európai Bizottság határértéket állapított meg, mivel a WHO rákkutatásért felelős háttérintézménye az embernél potenciális rákkeltő anyagnak minősítette az 3-MCPD-t: testtömeg-kilogrammonkénti 20 mikrogramm a tolerálható napi bevitel. Ez egy 20 kilós gyereknél 400 mikrogrammal egyenlő.

A teszt során 11 különböző márkájú margarint tesztelt az egyesület, hogy kiderítse tartalmazzák-e ezt a rákkeltőnek minősített anyagot. A tesztek során egyes termékeknél akár háromszoros különbséget is találtak. A vizsgált margarinok: a Bio margarin, a Bords Eve, a Delma szendvics, a Flora, a Liga, a Promienna Light, a Rama classic, a Spar Budget halgbfett, a Tescou Value Light, a Vénusz sós, a Vita D’or Sunflower Spread voltak. A teszt eredménye szerint a legtöbb szennyezőanyagot a Flora, a Liga és a Bio margarinban állapították meg, de azért még ezek is jóval a megengedett, kilogrammonkénti 20 mikrogramm határérték alatt maradtak.

2013-ban találtak már rákkeltő anyagot

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2013-ban tudományos jelentést tett közzé, amely 2009 és 2011 között az európai élelmiszerekben előforduló 3-monoklórpropán-1,2-diol (3-MCPD) szennyezettséget vizsgálta. Akkor a legmagasabb 3-MCPD szennyezettséget (1500 mikrogramm/kilogramm) a margarinokban és egyéb növényi zsírokban, olajokban találták. A jelentés szerint a fogyasztók összesen 15 termékcsoportban találkozhattak ezzel az egészségkárosító anyaggal, ezen belül is a lakosság mintegy 70%-a margarin és hasonló termékek formájában.

Forrás: hirado.hu

 

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: