Otthon / Kultúra és Tudomány / 120 millió éves tengeri teknős kövületét találták meg
Közönséges cserepesteknős (Fotó: AFP) A kép forrása: hirado.hu

120 millió éves tengeri teknős kövületét találták meg

A frankfurti Senckenberg Kutatóintézet szakemberei úgy hiszik, az eddigi legidősebb tengeriteknős-kövületet azonosították.

A megkövesedett hüllő legalább 120 millió éves, vagyis mintegy 25 millió évvel korosabb a korábban legidősebbnek hitt leletnél. A majdnem épségben fennmaradt csontváz a krétakorból származik, hossza közel két méter, és a modern tengeri teknősök minden jellegzetes tulajdonságát magán viseli. A kutatásról a PaleoBios folyóirat számolt be.

A felfedezés Edwin Cadena, az intézet Alexander von Humboldt alapítványának tudósa nevéhez fűződik. A Desmatochelys padillai nevet kapott hüllő szavai szerint krétakori üledékekből került elő. A tengeri teknősök a megközelítőleg 230 millió éve megjelent szárazföldi és édesvízi teknősök leszármazottai. A kréta időszakban szárazföldi és tengeri élőlényekre váltak szét.

Eme időponttól kiindulva viszont igen szórványosak a fosszilis adatok, ezáltal nagyon nehéz igazolni a szétválás pontos időpontját. Cadena úgy véli, mindennek birtokában minden egyes olyan kövület különlegesen fontossá lesz, amely hozzájárulhat a tengeri teknősök fejlődéstörténetének tisztázásához.

A megkövesedett teknőket és csontokat két lelőhelyen találta meg Kolumbiában, Villa de Leyva közelében két amatőr paleontológus, még 2007-ben.

Cadena és csapata szemügyre vette a majdnem teljes csontvázat, négy további koponyát és két részlegesen fennmaradt teknőt, aztán a különféle alaktani jellegzetességek alapján a Chelonioidea (tengeri teknősök) csoportba sorolták őket. Az ide tartozó páncélosok trópusi és szubtrópusi óceánokban élnek, képviselőik között megtalálható a közönséges cserepesteknős és a közönséges levesteknős.

Cadena hozzátette, alaktani jellegzetességeik valamint a nekik otthont adó üledékek alapján biztosak benne, hogy az eddigi legidősebb, megkövesedett tengeri teknős került birtokukba.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: