Otthon / Ország-Világ / Bevezetnék az azonnali utalást
A kép forrása: www.tozsdeforum.hu

Bevezetnék az azonnali utalást

További pénzforgalmi újításokat tervez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló Giro Zrt., köztük az azonnali utalások megvalósítását, a bankváltás elősegítését és a mobilfizetési szolgáltatások bevezetését – hangzott el a bankközi utalásokat végrehajtó társaság szerdai konferenciáján az MNB közlése szerint.

A jegybank közleményében felidézi: a Giro Zrt. legfrissebb, szeptember 7-én bevezetett fejlesztése a napközbeni utalások gyorsítása volt. A társaság által működtetett Bankközi Klíring Rendszer megnövelt számú elszámolási ciklusai biztosítják, hogy a napközben benyújtott átutalások hétfő óta átlagosan 2 óra helyett már 1 óra alatt jóváírásra kerülnek a címzettek bankszámláin.

Az utalások gyorsításának következő lépése a társaság tervei szerint az azonnali fizetési rendszer bevezetése lesz, az MNB és a Giro már meg is kezdte az azonnali fizetési rendszer koncepciójának kidolgozását és a lehetséges informatikai megoldások elemzését.

A konferencia előadói a közlemény szerint egyöntetűen kiemelték a Giro Zrt. 2015. január 1-jén végrehajtott, a bankközi utalásokra vonatkozó 20 százalékos díjcsökkentését, ami lehetővé tette az ügyfelek által a bankoknak fizetett díjak mérséklését.
A magyar pénzforgalom fejlettségét mérő mutatók még mindig jelentősen elmaradnak a nyugat-európai országok eredményeitől. Ebben az előadók szerint Magyarországon a készpénzhasználatot kiváltó elektronikus fizetési módok elterjedése hozhat jelentős változást. A mobilfizetések elterjedése ugyanakkor csakis bankszektorszintű összefogással és a Giro Zrt. közreműködésével valósítható meg hatékonyan. A mobilfizetéseket támogató szolgáltatások bevezetése a Giro Zrt. tavaly ősszel publikált új stratégiájában is kiemelt célként szerepel.

A bankváltáshoz kapcsolódó pénzforgalmi fejlesztéseket alapvetően az Európai Unió 2016-ban életbe lépő, a fizetésiszámla-váltásra vonatkozó irányelve és annak magyarországi bevezetése fogja meghatározni. A Giro Zrt. már idén megkezdte a felkészülést arra, hogy a törvényi előírásokat teljesítő, költséghatékony és ügyfélközpontú megoldást nyújtson a bankoknak a bankváltó ügyfelek kiszolgálásához.

Az MNB 2014 júliusában szerzett kizárólagos tulajdont a Giro Zrt.-ben. A jegybank, mint tulajdonos és felvigyázó szervezet a pénzforgalmi díjak csökkentését, a pénzforgalmi fejlesztések gyorsítását és a társadalmi érdekeket is figyelembe vevő üzletpolitika megvalósítását várja el a Giro Zrt.-től. A társaság múlt évi munkáját értékelve a konferencia előadói kiemelték a fejlesztések felgyorsulását, az üzembiztos működést és a jelentős díjcsökkentést – ismerteti közleményében az MNB.

A Giro Zrt. arra törekszik, hogy tevékenysége európai szinten is versenyképes, hatékony, innovatív, diverzifikált és biztonságos legyen. A társaság kiemelt célként kezeli a magyar pénzforgalom fejlesztését és a közjó szolgálatát is. Folyamatosan figyelemmel kíséri a pénzforgalmi szolgáltatások piacán megjelenő új fogyasztói igényeket és innovatív termékek, megoldások fejlesztésével kívánja támogatni a magyar bankszektor szereplőit.

A Giro Zrt. nagy hangsúlyt fektet rendszereinek biztonságos, költséghatékony működtetésére, a technológiai fejlődés nyomon követésére. Ennek érdekében az elmúlt évben jelentős lépéseket tett mind szervezeti, mind infrastrukturális oldalon – számolt be a közlemény szerint a Giro Zrt. IT igazgatója. Leányvállalata a Központi Hitelinformációs Rendszert (KHR) működtető BISZ Zrt. szeptember 1-jével szintén jelentős fejlesztést hajtott végre. A KHR rendszer a törvényi előírásoknak és a törvényben megszabott határidőnek megfelelően már készen áll a magáncsődhöz (adósságrendezési eljárás) kapcsolódó adatok fogadására.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: