Otthon / Ország-Világ / Megvédték a kerekes székesek lakását – a neheze azonban még hátravan
A kép forrása: www.weborvos.hu

Megvédték a kerekes székesek lakását – a neheze azonban még hátravan

Nem engedték be a végrehajtókat és az érdeklődőket egy elárverezésre váró lakásba Szegeden.

Két végrehajtó, négy érdeklődő és az érintett bank, a Raiffeisen jogi képviselője jelent meg a szegedi Korondi utcában hétfő délután, hogy megtekintse Biharváriék lakását. Velük szemben csaknem ötven ember sorakozott fel, hogy meggátolja a behatolást. Sikerült. A végrehajtók jegyzőkönyvezték az eseményeket, de rendőri intézkedést nem kértek, bár joguk lett volna hozzá. „Egy apró csatát megnyertünk, de a küzdelem folytatódik” – mondta a hirado.hu-nak Szabó Bálint, a lakók érdekeit képviselő követeléskezelő cég vezetője.

Az ügyvéd a napokban Budapestre utazik, hogy a Raiffeisen Bank vezérigazgatójával egyeztessen, és kérje tőle a végrehajtási eljárás felfüggesztését addig, amíg elárverezik az építési vállalkozó tulajdonában álló ingatlanokat, amelyek értéke elég lehet a banki követelés rendezéséhez – legalábbis ezt szeretné az érdekvédő. Ha ennek nem tesz eleget a pénzintézet, akkor Szabóék csütörtökön megszállják a bank két szegedi fiókját. Céljuk megmutatni, milyen az, ha valaki jogtalanul lép be más ingatlanjába. Szükség is lesz erre, hisz a végrehajtó hétfő délutánra újabb időpontot tűzött ki, hogy szemlére tegye Biharváriék lakását. Szabó Bálint azt mondta, ismét meggátolják majd ezt, és ha kell, még nagyobb tömeg gyűlik össze a tulajdonosok védelmére. „Hátha az érdeklődők és a licitálók kedve elmegy az üzlettől” – emelte ki.

A banknak a pénze kell

A Biharváriékat is érintő ügyben összesen 14 lakás szerepel. Egy társasház Makón, a Hunyadi utcában, kettő pedig Szegeden, a Bakay Nándor és a Korondi utcákban. A lakók annak idején azt hitték, korrekt szerződést írtak alá. Lakásuk megvásárlásához hitelt nem vettek fel, az építési vállalkozó ellenben a társasházakat úgynevezett keretbiztosítéki jelzáloghitelből építette meg, fedezetül pedig a lakóépületeket ajánlotta fel. Az építkezés befejezte után a felvett kölcsönt nem fizette vissza, a bank így a vétlen lakókat perelte be, hogy behajtsa kintlévőségét.

Több lakó már úgy döntött, nem harcol tovább igazáért, és inkább kifizeti még egyszer lakása árát. Biharvári Gyuláné ellenben lapunknak azt mondta: ők nem fizetnek, hisz egyszer már megtették, maradnak az ingatlanban, és a legmagasabb fórumig is elmennek igazukért.

Precedens lehet az ügyből 

A bíróság jogerős döntése értelmében a pénzintézet megindította a végrehajtást, mely szeptember 20-án zárul le. Ha addig nem sikerül megakasztani a folyamatot, és eredményes lesz a licitálás, akkor a győztes megveheti az elsőként meghirdetett Biharvári-ingatlant. Szabó Bálint azt mondta, a kilakoltatást is meg szeretnék akadályozni, de elismerte, valójában csak késleltetni tudják a végrehajtás menetét, ha nem történik valami közben az ügyben, a végén utcára teszik a lakókat. Biharváriék ügye tehát precedens értékű lehet, pró és kontra egyaránt.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: