Otthon / Kultúra és Tudomány / A csomagolás kiiktatásával 30 százalékot spórolhatunk az áron
A kép forrása: richpoi.com

A csomagolás kiiktatásával 30 százalékot spórolhatunk az áron

A méltányos kereskedelem elvén, illetve a természetes alapanyagok felhasználásával készült termékek magasabb árát jól kompenzálja a csomagolás hiányából adódó olcsóbb szállítás. A noPack bolt vállalható árakat tervez.

Élelmiszerek csomagolás nélkül – ezt kínálja Kelet-Európa első, szeptember végén, október elején nyíló csomagolásmentes boltja. Az ötlet Nyugat-Európában már nem számít újdonságnak, a Németországból indult kezdeményezés hazánkat is elérte.

Monostori-Kalovits Márk, az első hazai noPack bolt üzletvezetője a hirado.hu-nak elmondta, hogy a berlini ötletet sok saját újítással egészítették ki. A bolt berendezése többségében újrahasznosított bútorokból és raklapokból készült. Az első csomagolásmentes bolt tulajdonosai a zéró hulladék elvét vallják: nincsenek felesleges, környezetet romboló anyagok. Az árut mindenki a maga tárolóedényébe, üvegébe, kosarába rakhatja bele.

Az Európai Unió 2012-es adatai szerint évente 100 millió tonna élelmiszer vész kárba, ez lakosonként közel 200 kilogramm. Magyarországon a tékozlás indexe 200 kilogramm fölött van. Egy átlagos magyar évente körülbelül évi 50 ezer forintot veszít a kidobott élelmiszerekkel. Ily módon értékes táplálék vész kárba, ráadásul súlyos környezeti károk keletkeznek. Pazarlóan bánunk a csomagolóanyagokkal is. Hihetetlen mértékű szemét keletkezik a felesleges csomagolással, mely aztán szintén a szemétben végzi. A legfőbb probléma, hogy ezek az anyagokat nem hasznosítjuk újra, és a lebomlási idejük is igencsak hosszú.

A csomagolatlan termékek között fair trade teák és kávék, valamint egészséges, fenntartható gazdálkodásból származó természetes zöldségek és gyümölcsök is helyet kapnak.
A bolt elsősorban élelmiszereket árusít, de natúr kozmetikumok – szappanok, krémek, fürdőkrémek – és remélhetőleg nemsokára környezetbarát tisztítószerek is bekerülnek a kínálatba. A tejtermékekről még tárgyalnak a tulajdonosok, húskészítményekkel biztosan nem kereskednek.

Fontosnak tartják, hogy a lehető legegészségesebb termékeket kínálják vevőiknek – nyilatkozta Monostori-Kalovits Márk. „Elsősorban nem bio vagy zöld, hanem egészséges és boldog élelmiszereket kínálunk, melyeket a legmegfelelőbb körülmények között termeltek, magyar kisgazdaságokban. Egy előre eltervezett vásárlással nemcsak élelmiszert, de rengeteg pénzt is spórolhatunk” – mondta az üzletvezető. A bolt ráadásul igyekszik a lehető legrövidebb élelmiszerláncot alkalmazni, ez pedig azt jelenti, hogy az élelmiszerek a lehető legközelebbi ellenőrzött, minőségi magyar gazdaságokból származnak; lehetőség szerint 30 km-nél nem messzebbről. „A szállítás során törekszünk arra, hogy ne keletkezzen felesleges hulladék, ezért körforgásban lesznek az üvegedények a bolt és a termelők között” – magyarázta az üzletvezető.

Monostori-Kalovits Márk elmondta, hogy igyekeznek vállalható árakon kínálni portékáikat. A csomagolás hiánya legalább 30-40 százalékkal csökkenti a költségeket, még az olyan portékáét is, amelyeket nagyobb odafigyeléssel vagy méltányos kereskedelemmel termelnek. Így kompenzálódik a drágább előállítás az olcsóbb szállítással – magyarázta.

A noPack egy merőben új szemléletmódot kíván a magyar nagyközönség figyelmébe ajánlani: célja megmutatni az utat az etikusabb és boldogabb társadalom felé. Az üzletben a termékeken kívül hasznos tippekkel és tanácsokkal látják el a vevőket a tekintetben, hogy hogyan csökkenthetik saját ökológiai lábnyomukat, hogyan tudnak spórolni az élelmiszerrel és hogyan tehetik egyszerűbbé a mindennapi vásárlást.

Monostori-Kalovits Márk szerint az utóbbi időben szemléletváltás megy végbe hazánkban is, az emberek egyre határozottabban igénylik a fenntartható világ kialakítását. Kezdeményezésükhöz követőket keresnek, akik franchise rendszerben nyitnák meg hasonló szemléletű üzleteket.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: