Otthon / Kultúra és Tudomány / Romlik a diákok helyesírása – az új szabályzat megengedőbb
A kép forrása: reposzt.hu

Romlik a diákok helyesírása – az új szabályzat megengedőbb

Változott az új magyar helyesírási szabályzat, az újítások elsajátítására két évet adtak, addig tart a türelmi idő.

Szeptember elején jelent meg az új magyar helyesírási szabályzat, amely finomításokat tartalmaz, és alapvetően megengedő szemléletű. A bevezetésre két év türelmi idő van, azaz a 2016/17-es vizsgaidőszak végéig az előző szabályzat szerinti írásmódot is el kell fogadni. A változásokról szóló összefoglalót minden pedagógus és minden iskola elektronikusan megkapja – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Egyre rosszabb a diákok helyesírása

A diákok helyesírása egyre inkább romlik. Akik 14-15 évesen nem stabil helyesírással érkeznek a középiskolákba, nehéz dolguk van, mert később a tudásuk nehezebben fejleszthető – mondta el adásunkban Győri Etelka, aki 25 éve tanít magyart a középiskolásoknak. Tapasztalatai szerint vannak megdöbbentő jelenségek is, például jó tanuló gimnazisták is leírják Magyarországot kisbetűvel.

Győri Etelka szerint a helyes helyesírás elsajátításához a mostani felgyorsult, ingerekben gazdag élet helyett nyugodtabb környezetre lenne szükségük a gyerekeknek.

Egy példa a változásokra: az ésszerű, észszerű lett, míg a Mariannal, az új szabály szerint Mariann-nal, az Ivettel helyett Ivett-tel, vagyis, a kivételt megszübtetve, az utónevek is a tulajdonnevekre érvényes szabályhoz igazodnak (Hermann-nál, Elzett-tel).

Régen kevesebb helyesírási hibával lehetett találkozni. Aki sokat olvasott, sokszor látta a helyes írásképet, és rögzült benne. Ma már az e-mailek és SMS-ek sebtében készülnek, az íráskép vegyes. Aki főleg ilyen írásokat olvas, annak nem alakul ki biztos írásképe, amire támaszkodhatna, és ez baj – fogalmazta meg Prószéky Gábor, az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke.

Sokszor megspórolják a korrektort

A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda irodavezetője azt tapasztalja, hogy az újságokban és az internetes felületeken sem valami alaposak. „Azt tapasztaljuk, hogy a szöveggondozás mostanában sokszor a háttérbe szorul. Igyekeznek megspórolni a korrektúrát a kiadók és az írott terméket megjelentető cégek” – mondta Pölcz Ádám.

Prószéky Gábor az új helyesírási szabályzattal kapcsolatban elmondta, szó sincs őrületes változásról, ráadásul van két év türelmi idő, amíg nem kérhetőek számon a változások.

Bodó Mária általános iskolai tanító arról beszélt, hogy az új szabályzat áttanulmányozása után először munkaértekezleten a kollégáinak ismerteti a változásokat. Szerinte a diákok közül az ötödikeseknél fogja a legkevesebb problémát okozni a változás, hiszen ők már az új szabályokat sajátítják el. A felsőbb éveseknél viszont lehetnek gondok, így velük fokozatosan “visszamennek”, gyakorolják és megbeszélik az új helyesírási szabályt.

A magyar tanár és a szakemberek is egyetértettek abban, hogy a szeptember elején megjelent új helyesírási szabályzat megengedőbb szemléletű.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: