Otthon / Ország-Világ / Budapesten tárgyaltak az uniós pénzügyminiszterek
A kép forrása: elonyok.hu

Budapesten tárgyaltak az uniós pénzügyminiszterek

Az európai gazdasági növekedés beindítása, a gazdaságpolitikai együttműködés elmélyítése, valamint adózási kérdések szerepeltek az uniós országok pénzügyminisztereinek (Ecofin) informális ülésén pénteken Luxemburgban – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Az ülésen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyetértett az Európai Beruházási Terv fő irányaival. Kiemelte, a magyar kormány célja, hogy a tervnek köszönhetően minél több fejlesztés valósuljon meg Magyarországon.

A pénzügyminiszterek véleményt cseréltek az Európai Beruházási Terv helyzetéről. A terv középpontjában álló Európai Stratégiai Beruházási Alap (European Fund for Strategic Investment – EFSI) célja – a gazdaság fellendítése érdekében – az Európa-szerte alacsony beruházási hajlandóság növelése, magánforrások bevonásával.

Varga Mihály jelezte, hogy az Európai Beruházási Terv fő irányaival Magyarország egyetért, de fontos, hogy a kevésbé fejlett pénzügyi piacokkal rendelkező tagállamok is megfelelően részesedjenek abból. A terv hatékony megvalósítása eseten lehetőséget biztosíthat a növekedés beindítására az egész unió számára – mondta a miniszter.

Az utóbbi években az agresszív adótervezési technikák és a tagállamok közötti adóverseny eredményeként a vállalkozások effektív adóterhelése jelentősen csökkent. Az agresszív adótervezés és a nemzeti adóbevételek csökkenése nemkívánatos jelenség, így Magyarország általánosságban támogatja az adóelkerülés és adócsalás elleni megújult és összehangolt küzdelmet.

A magyar álláspont szerint ugyanakkor az uniós szintű minimum effektív adóztatás előírása nem a tisztességes adóversenyhez vezetne, hanem az uniós szerződésekben is rögzített tagállami adószuverenitás csorbításához. Az adóverseny a gazdasági élet egészséges jellemzője, így nem lehet cél a korlátozása.

A pénzügyminiszterek szombaton a Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) elmélyítéséről is tárgyalni fognak. Az öt uniós intézmény (Európai Bizottság, Európai Tanács, Eurogroup, Európai Központi Bank, Európai Parlament) elnöke által jegyzett, a témában kiadott júniusi dokumentum az európai monetáris unió stabilitása és a szorosabb integráció érdekében tartalmaz kezdeményezéseket.

Magyarország támogatja az euróövezet erősítését célzó erőfeszítéseket, ugyanakkor a nemzeti valutával rendelkező tagállamoknak meg kell hagyni a mozgásteret, hogy a felzárkózáshoz vezető utat szabadon megválaszthassák – hangsúlyozza a közlemény.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: