Otthon / Ország-Világ / Még most sem késő szállást keresni a tanévre
A kép forrása: lingvista.hu

Még most sem késő szállást keresni a tanévre

Az egyetemi és főiskolai tanítás kezdetekor sok diák dilemmája, hogy hol lakik majd a tanév alatt. Az egyik legolcsóbb szállás a kollégium.

A kollégiumi állami férőhelyekért nagyjából 9-18 ezer forintot kell fizetni. A költségtérítéses hallgatóknak pár ezer forinttal drágábban kezdődnek a bérleti díjak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 12 kollégiumot üzemeltet. Az árak az ELTE-n 9300 és 15300 forint között mozognak. A szobák általában 3-4 ágyasak, és saját fürdőszoba is tartozik hozzájuk. Az idén nagy a túljelentkezés, a tavalyihoz képest 20 százalékkal többen jelentkeztek. Az igazgató szerint fontos, hogy a kollégiumra ne csak mint szállásra tekintsenek a diákok. Az ELTE kollégiumainak vannak műfüves focipályái, konditermei és különféle klubszobái.

A költségeket tekintve már társbérlőként is jóval többet kell fizetni egy szobarészért, mint a kollégiumban. 30-40 ezer forinttól indulnak az árak, hozzá még a rezsi – így lehet beszállni egy közös albérletbe. Ez így még mindig olcsóbb, mint a szóló lakásbérlés. Nemcsak a lakások bérleti díjai, hanem a vételárak is megugrottak egy év leforgása alatt. Egy garzont a belvárosban 100 ezer forint körüli lehet bérelni, egy 1,5 szobás lakás 120 ezer forintról indul. A szakértők azonban azt állítják, hogy az emelkedés nem kifejezetten a sokat emlegetett AirBnB-lakások megjelenésével függ össze.

Ha már a szobabérléstől is elesik a diák, akkor még járható út lehet az ágybérlés, mely magánkollégium program keretein belül működik. Ez a típusú szállás az albérlet és a kollégium közötti megoldás. Nincs külön rezsidíj, hanem rezsiáltalány van, amit fixen fizet mindenki.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: