Otthon / Barcsi hírek / EXKLUZÍV HÍREK A HATÁRRÓL – cikkünk folyamatosan frissül

EXKLUZÍV HÍREK A HATÁRRÓL – cikkünk folyamatosan frissül

EXKLUZÍV HÍREK A HATÁRRÓL

Tudósítónk a horvát-magyar határszakasz környékén járt ma. Megdöbbentő az az állapot amit ott tapasztaltunk. A helyiek megrémültek, nem tudnak mit kezdeni a hirtelen jött migráns-áradattal. Többen aggodalmukat fejezték ki, hogy mi lesz ha éjszaka fosztogatni kezdenek és bemennek hozzájuk, esetleg feltölteni a mobiljaikat. A helyszínen hatalmas a felbolydulás.

Frissítve! 23.45.

Viszonylagos nyugalom a határon. Helyi információnk szerint, szabadon kószáló migránsokat nem látni, de a buszokkal való fuvarozás folyamatos. A beremendi önkormányzat pogácsát, kávét és teát oszt az esetenként már 30 órája szolgálatot teljesítő rendőröknek. Az már egész nap jól látszott, hogy a rendőrség, a honvédség és a civilek mennyire együtt tudnak dolgozni.

Reggel jelentkezünk a friss hírekkel.

határ este

Frissítve! 21.50.

Kovács Zoltán kormányszóvivő beremendi sajtótájékoztatóján azt mondta, mindenféle egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett vonattal Magyarbólyba,
40 horvát rendőr kísérte őket, velük szemben egyébként a magyar hatóságok eljártak, lefegyverezték őket,  a mozdonyvezetőt letartóztatták.
Kovács Zoltán szerint ezzel a lépéssel Horvátország súlyos határsértést  követett el. Az ügyet magyar hatóságok vizsgálják.
Kért rendes közép-amerikai banánköztársság között ennyi már bőven elég lenne egy háborúhoz. Bízzunk benne, hogy Közép-Európa ennél azért egy fokkal jobb környék…

Frissítve! 21.00

Nem sokkal este nyolc óra előtt elérte Nagykanizsa határát az a migránsokból álló gyalogló menet, amely kora este a Somogy megyei Gyékényes térségében lépett be Magyarország területére.
Az MTI tudósítója azt látta, hogy a több száz, de akár ezer főt is meghaladó tömeg folyamatos tempóban haladt végig a Zala megyei Surdon át Nagykanizsa irányába, miközben a rendőrség autókkal biztosította vonulásukat és a járműforgalmat. Nem sokkal este nyolc óra előtt érte el Nagykanizsa határát a miklósfai városrésznél a gyaloglók első csoportja.
 A rendőrök lezárták a településrész központjában azt az utat, amelyiken a menet halad, így szemből már nem lehet mellettük elmenni. A város déli részében sok rendőri gyülekezik, a járműforgalom azonban mindenütt zavartalan, ugyanakkor az út menti járdákon nagyon sok helybéli várakozik és nézelődik.
Surd, 2015. szeptember 18. A horvát-magyar határt Gyékényesnél átlépõ illegális bevándorlók gyalogolnak a Zala megyei Surdon Nagykanizsa felé 2015. szeptember 18-án. Számukat 500-600-ra becsülték. MTI Fotó: Gergely Szilárd
A horvát-magyar határt Gyékényesnél átlépõ illegális bevándorlók gyalogolnak a Zala megyei Surdon Nagykanizsa felé 2015. szeptember 18-án. Számukat 500-600-ra becsülték.
MTI Fotó: Gergely Szilárd

Frissítve! 20.30.

Szlovén rohamrendőrök útját állták péntek este migránsok egy nagyjából 200 fős csoportjának, amely Horvátországból egy kisebb hídon keresztül akart bejutni az országba.
A migránsok a két ország határán fekvő Szutla folyón átvezető, lakott területektől távol eső hídon próbáltak bejutni Szlovéniába, amikor feltartóztatták őket. Szlovén aktivisták egy csoportja korábban átlépett a határ horvát oldalára, és ott üdvözölték a migránsokat.
A szlovén hatóságok a következő 24 órában mintegy ezer migráns érkezésére számítanak Horvátországból. Azt közölték, hogy a menedékkérőket beengedik, de azokat visszatoloncolják, akiket illegális bevándorlónak minősítenek.

Frissítve! 19.50.

Az M1 helyszíni tudósítója szerint “ameddig a szem ellát” mindenhol migránsok várakoznak a szerb-horvát határ horvát oldalán, hogy elvigyék őket a buszok. A legtöbben nem tudják, merre viszik őket. Akár 40-50 busznyi migráns is érkezhet még.

 

Frissítve! 18.35.

Az M1 helyszíni tudósítója szerint a horvát hatóságok külön hozták Beremendre a családokat és az egyedülálló embereket. A magyar rendőrök is így, külön terelik fel őket az odarendelt BKV- buszokra. Vámosszabadiba és Szentgotthárdra viszik regisztrálni őket.
A köztévé becslése szerint mintegy 1500 migránst dobtak át a határon a horvátok.
Mindeközben továbbra is mennek a csuklósok az autópályán a főváros felé.

Frissítve! 17.55.

Olvasónk által beküldött kép. Gyékényesen is megjelentek a migránsok. Több jelzés is érkezett Barcsról, illetve térségéből, de onnan még nem érkezett bizonyíték.

gyékényes

Frissítve! 17.45.

A már említett kék BKV-s buszok. A kép az M6-os autópályán készült Budapest felé.

buszm6

Frissítve! 17.15. Terroristákat keres a rendőrség

Szervezett, felfegyverzett, irányított támadás érte hazánkat szerdán – jelentette ki a külügyminisztérium szóvivője rendkívüli sajtótájékoztatóján. Menczer Tamás elmondta, az elkövetők kimerítették a terrorcselekmény tényállását, szervezetten, felfegyverkezve hajtottak végre irányított terrorcselekményt.  Kifejtette: aki a magyar határt megtámadja, az terrorcselekményt követ el, akkor is, ha azt egy hangosbeszélővel teszi. A magyar szakszolgálatok várják a környező országok segítségét az elkövetők elfogásához – mondta Menczer Tamás.

hirado.hu

hirado.hu

Frissítve! 17.00.

A horvát hatóságok hivatalosan is elismerték, hogy Magyarországra küldik a migránsokat.

Beremend, 2015. szeptember 18. Migránsok a rendõrsorfallal szemben a magyar-horvát határon Beremendnél 2015. szeptember 18-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
Beremend, 2015. szeptember 18.
Migránsok a rendõrsorfallal szemben a magyar-horvát határon Beremendnél 2015. szeptember 18-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Frissítve! 16.45. Közleményt adott ki a Jobbik

A Jobbik megszakította szegedi frakcióülését, és Vona Gábor vezetésével Morvai Krisztina EP-képviselő, Szabó Gábor pártigazgató, valamint több országgyűlési képviselő személyesen tájékozódik a Beremend, Magyarbóly, illetve a horvátországi Pélmonostor térségében uralkodó állapotokról – írja közleményében a párt.
A jobbikos politikusok több órát töltöttek a kritikus helyzetben levő térségben, tapasztalatuk szerint a horvát hatóságok “tehetetlenek”, Pélmonostorban “óriási a káosz”, “szeméthegyben úszó” migránsszállásokról, vasútállomásokról, benzinkutakról számoltak be.
Mivel a horvát hatóságok a migránsokat Magyarország felé terelik, a Jobbik felhívja a magyar hatóságok figyelmét, hogy
“Baranya, valamint Somogy lakossága komoly inváziónak lehet kitéve”.
Ander Balázs, Gyüre Csaba, Hegedűs Lorántné, Lukács László György és Rig Lajos országgyűlési képviselők jelenleg is a beremendi határállomásnál tartózkodnak. Tapasztalataik szerint a horvát hatóságok “Magyarországra akarják kényszeríteni” az ott összegyűlt tömeget.
A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a korábban nagy mellénnyel nyilatkozó horvát hatóságok és állami vezetők Magyarországra akarják tolni a migránsáradatot. A pát szerint Zágráb hozzáállása “cinikus, a nemzetközi egyezményekkel ellentétes, és egyáltalán nem egyeztethető össze az oly sokszor hangoztatott európai szolidaritás eszméjével”.
vona

Frissítve! 15.23. 

Időközben megérkezett újságírónk is a helyszínre, akinek sikerült kiszúrnia a tömegben Ander Balázs képviselőt. Ander megerősítette, hogy több tucat busz érkezett a határhoz, amiket maguk is követtek gépjárművükkel. Egyelőre kivárnak a migránsok, magyar buszokat még nem látni a határnál.

anderberemend

Frissítve! 15.10. 

A nemrégiben megérkezett buszokról leszállt migránsok szétszóródtak a határszakaszon. A rendőrség egyik helyben lévő tagja úgy nyilatkozott, hogy várják a magyar buszokat, ezután magyar területen lévő gyűjtőállmásra szállítják őket. Hogy pontosan hová, nem árulták el, de amint megtudunk bővebb információkat azonnal frissítjük.

Frissítve! 15.00. 

Elérték a magyar határt a buszok. Erről Ander Balázs számolt be telefonon.

“Megérkezett egy tucatnyi busz Beremendhez, egyelőre a horvát oldalon. Jelenleg terelik le a migránsokat, akik gyalog folytatják útjukat Magyarország felé.”

Frissítve! 14.32

Helyszíni tudósítónk információi szerint elindultak a vonatok is. Az állomáson tartózkodók arról beszélnek, hogy Eszék, vagy Zágráb felé indulnak. Valószínű, hogy Eszék felé, hiszen ha hihetünk a horvát miniszterelnök bejelentésének, miszerint Magyarország felé irányítják a migránsokat, akkor ez a legrövidebb út.

vonat 1

Frissítve! 14.15

Továbbra is a helyszínen tartózkodik tudósítónk, illetve Ander Balázs képviselő, akikkel telefonon tartjuk a kapcsolatot. Elmondásuk szerint 15 busz indult meg, nem tudni hová. Eközben a hirado.hu is megerősítette, hogy Magyarország felé szállítják a migránsokat. Nem sokkal ezelőtt egyébként a horvát miniszterelnök bejelentette: Magyarország felé irányítják tőlük a migránsokat – adta hírül az M1. (hirado.hu)

busz

Tudósítónk beszámolója szerint a határon tartózkodik Vona Gábor, a Jobbik elnöke és több frakciótársa is. Köztük Ander Balázs, barcsi országgyűlési képviselő, aki első kézből kívánt tájékozódni a kialakult helyzetről. Annyit sikerült megtudnunk tőle, hogy a Jobbik Szegeden tartotta kihelyezett frakcióülését, ahonnan egyenes útjuk vezetett a kritikus szakaszra. Először Beremenden tájékozódtak a kialakult helyzetről, majd a horvátországi Pélmonostorra mentek.

benzinkút

 

Amit most látunk az legalább 4 ezer ember. Amerre a szem ellát kisebb nagyobb csoportokban ülnek, gyülekeznek. Tele vannak az utcák, a benzinkutak. Annyi biztos, hogy tovább fognak menni, ide is úgy hozták őket. Nagy kérdés hogy merre mennek? – mondta a képviselő.

 

benzinkút.jpg2

Helyszínen tartózkodó kollégánk próbált a horvát rendőrségtől bővebbet megtudni, hogy vajon milyen irányba folytatják útjukat a migránsok, de nem árultak el részleteket.  Nagy kérdés tehát továbbra is, hogy ott maradnak, vagy a szlovén határoz viszik őket, vagy a magyar határon átlökik őket? Egy biztos, sok múlik majd a horvát hatóságok hozzáállásán.

Amint bővebb információkkal rendelkezünk, bővítjük beszámolónkat, és friss hírekkel  és képekkel szolgálunk.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ander: A kormány még egyet csavart a neoliberális présen, ami a magyar dolgozókat szorítja harapófogóba

“A foglalkoztatási törvények kapcsán a kormány újra kimutatta a foga fehérjét, hiszen ismét csavartak egyet …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: