Otthon / Ország-Világ / Hivatalos: Zágráb nem akarja feltartóztatni a migránsokat
A kép forrása: mno.hu (illusztráció)

Hivatalos: Zágráb nem akarja feltartóztatni a migránsokat

Horvátország nem tartóztatja fel a migránsokat, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra – közölte Zoran Milanovic miniszterelnök pénteken Zágrábban, rendkívüli sajtótájékoztatón.

Kijelentette: “Horvátországon keresztül szabadon átvonulhatnak a migránsok, mert mi nem vagyunk célország”.
“A szomszédjaink nagyon gyorsan összefogtak ellenünk, és most ujjal mutogatnak ránk, de mi nem fogunk szögesdrótot húzni, mint Magyarország” – mondta, majd hozzátette: azt üzenik Európának, hogy Horvátország nem lesz hot spot.

A miniszterelnök elmondta, hogy Horvátországban szeretettel fogadják a menekülteket. Innen tovább utazhatnak, mert ők Nyugat-Európába akarnak eljutni, de az újonnan érkezőket már nem tudják regisztrálni és elszállásolni, ezért áttérnek a “B-tervre”. Milanovic részleteket erről nem kívánt elárulni, de sejttette, hogy a menekültek átengedéséről és ellátásáról van szó, a horvát hatóságok nem fogják megakadályozni a belépésüket az országban, de a kilépésüket sem.

“Horvátország megmutatta, hogy van szíve, és emberségesen viselkedik, de emlékeztetnünk kell szomszédjainkat arra, hogy eszünk is van, és tudjuk, mi az érdekünk, valamint, hogy milyen biztonsági kockázataink vannak” – hangsúlyozta.

Kétszer is elhangzott a sajtótájékoztatón az az újságírói kérdés, hogy amennyiben Horvátország nem akar hot spottá válni, merre fogja irányítani a menekültáradatot? Milanovic mindkét alkalommal burkoltan utalt arra, hogy a magyar határhoz.

Amikor arról kérdezték, hogy Szlovénia felé irányítják-e őket, csak azt a válaszolta: “Úgy gondolom, hogy Magyarország háromszor közelebb van”.

Az al-Dzsazíra pánarab televízió újságírója azt kérdezte tőle, hogy a horvát kormány tervezi-e a migránsok regisztráció nélküli, szervezett átszállítását a magyar határhoz?

“Mi mást tehetnénk? Veszélybe sodorjuk a horvát gazdaságot, a turizmust, a forgalmat?” – válaszolta a miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy lehet-e rendbontásra számítani a magyar-horvát határon, azt mondta: “Majd meglátjuk”. Hozzátette, hogy ott lesz az összes médium.

Milanovic szerint a határokat fizikailag csak úgy lehet lezárni, ha falakat építenek, amit pedig Horvátország nem fog megtenni. Ezt beszédében többször is hangsúlyozta.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy nem érti, Görögország miért nem tartja be az uniós szabályokat, és Európa ezt miért engedi meg neki. Hangsúlyozta, hogy a migránsok feltartóztatása a török partok és a görög szigetek között nem lenne nehéz feladat, és ehhez Horvátország is segítséget tudna nyújtani hajóival.

Horvátországból ingyenesen buszokkal szállítják a migránsokat a magyar határra – jelentette a horvát sajtó pénteken.

Miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök korábban kijelentette, hogy nem regisztrálják többé a migránsokat, és oda mehetnek, ahová akarnak, a magyar határhoz közeli Pélmonostorról (Beli Monastir) és a horvát-szerb határon lévő Tovarnikról ingyenesen buszokkal szállítják az illegális határátlépőket a beremendi határátkelőre – írta az Index.hr horvát internetes portál.

Az Eszék melletti Csepényből pedig, ahol 600 migráns volt elszállásolva, Zágrábba irányítják a buszokat. Az ott lévők ugyanis Szlovéniába akarnak továbbmenni.

A horvát ellenzéket sokkolta a miniszterelnök bejelentése 

A legnagyobb horvát ellenzéki pártot, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösséget (HDZ) sokkolta a miniszterelnök bejelentése a migránsválság megoldásáról – közölte a horvát sajtó pénteken.

Gordan Jadrankovic szóvivő a Nova TV híradójának úgy nyilatkozott, hogy Horvátországot egy “eltévelyedett ember” vezeti, aki nem tud megbirkózni a kialakult helyzettel.

A kormánynak nem volt terve és most sincs, hogy megoldja a válságot – mondta.  Figyelmeztetett, hogy a  helyzet kaotikussá vált, a miniszterelnök pedig ahelyett hogy megoldaná, “leszámol, fenyegetőzik és vádaskodik”.

“Nem lehet megoldást találni a válságra a szomszédos országok nélkül”- mondta, majd hozzátette: a miniszterelnök erővel a szomszédos országok felé akarja terelni a migránsokat, ami nem vezet semmi jóra. A helyzet sokkal összetettebb, mint az elmúlt napokban volt – szögezte le.

A HDZ felszólította a kormány, hogy  léptessen életbe tejes határzárat Szerbiával, mint ahogy azt más uniós országok is tették, amelyek tagjai a schengeni övezetnek, és vezényelje ki a hadsereget az országhatárra.

Horvát tisztségviselő: megkezdték a migránsok Magyarország felé irányítását 

A horvát hatóságok elkezdték Magyarország határára szállítani a Szerbia felől érkező migránsokat – közölte a zágrábi belügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó illetékese az AFP francia hírügynökséggel péntek délután. Az első csoport már megérkezett a beremendi átkelőhöz.

Az AFP forrása szerint “egyelőre” buszokkal szállítják a migránsokat a magyar határra Pélmonostorról (Beli Monastir) és a horvát-szerb határt menti Tovarnikból.

A Reuters brit hírügynökség ezzel párhuzamosan arról számolt be, hogy a beremendi átkelőhöz, a határ horvát oldalára több száz migráns érkezett több mint tíz busszal. A beszámoló szerint a magyar rendőrök és katonák felsorakoztak a határon.

Az úgynevezett “nyugat-balkáni útvonalat” választó migránsok többsége korábban a szerb-magyar határt átlépve utazott tovább Észak- és Nyugat-Európa felé. A szigorított magyar határvédelem miatt azonban az utóbbi napokban Szerbia felől egyre többen Horvátországon és Szlovénián keresztül próbálnak továbbutazni. Horvátországba szerda reggel óta mintegy 14 ezer illegális bevándorló érkezett.

Az Európai Bizottság bírálta Horvátországot 

Az Európai Bizottság bírálta Horvátországot pénteken, amiért Zágráb Magyarország irányába tereli a Szerbia felől érkező menekülteket és migránsokat.

A bizottság szóvivője Brüsszelben közölte, nem összeegyeztethető az uniós szabályokkal az, hogy a horvát hatóságok regisztráció nélkül engedik továbbutazni a migránsokat.

Az úgynevezett dublini szabályok szerint abban az uniós országban kell elbírálni egy menedékkérő beadványát, ahol először belépett az EU területére. Ebben az országban regisztrálni kell és ujjlenyomatot kell venni tőle a szabályok szerint.
Ha a migránsok vonakodnak menedékkérelmet beadni az adott ország területén, akkor meg lehet tagadni tőlük a beutazást – húzta alá a szóvivő.

Egyúttal azonban – a horvát és magyar határzárakat firtató kérdésre – azt is leszögezte, hogy a határok védelme nem jelenheti a menedékkérelem beadásának megakadályozását, mivel ez utóbbi elidegeníthetetlen emberi jog. Mindazonáltal a szóvivő azt is megjegyezte, hogy a külső határok védelme nemzeti hatáskör, ezért abba az Európai Bizottságnak nincs beleszólása.
Azt is elmondta, hogy Horvátország mindeddig nem kért segítséget Brüsszeltől a helyzet kezelésében.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: