Otthon / Ország-Világ / Politikai megrendelésre döntött az Ab?
A kép forrása: www.kormany.hu

Politikai megrendelésre döntött az Ab?

A Jobbik alelnöke szerint politikai nyomásra született az Alkotmánybíróság (Ab) döntése, amely az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjaztatását támogató népszavazási kezdeményezést.

Sneider Tamás a Jobbik hatvani alapszervezetének nyílt napján hangsúlyozta: az Ab múlt kedden közzétett részletes indoklása is megerősítette pártja korábbi álláspontját, hogy politikai megrendelésre született a népszavazási kezdeményezést elutasító bírósági döntés.

A jobbikos politikus véleménye szerint az Ab már eleve be sem fogadhatta volna a népszavazási javaslat felülvizsgálati kérelmét, több okból sem.

Emlékeztetett: a részletes bírósági indoklásban Stumpf István alkotmánybíró is amellett foglalt állást, hogy az Ab-hez fordulni csak akkor lehet, ha valakit joghátrány, jogsérelem ért. Ez a helyzet a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban fel sem merült, hiszen senki jogát nem sértené, ha a férfiak 40 év munkaviszony után nyugdíjba mehetnének – hívta fel a figyelmet.

Sneider Tamás szerint az Ab azért sem foglalkozhatott volna a kérvénnyel, mert az vélelmezéseken alapul. Rámutatott: a kérvényezőktől átvett egyik ilyen vélelmezés feltételezte, hogy ha eredményes lenne a népszavazás, akkor a tömegével nyugdíjba vonuló férfiak juttatásai felborítanák az ország költségvetését. A politikus jogi nonszensznek nevezte ezt az érvelést, véleménye szerint az Ab nem védhet meg előre egy még nem létező, nem ismert 2017-es vagy 2018-as költségvetést.

Sneider Tamás abszurdnak tartja az Ab másik, szerinte szintén vélelmezésen alapuló indoklását is, amely szerint a férfiak korai nyugdíjaztatása sértené a nők esélyegyenlőségét. Azzal érvelt, hogy míg a férfiak jelenleg átlagosan 4-5 évet tölthetnek nyugdíjban, addig a nőknek akár 20 év is megadatik, ezért egy pozitív kimenetelű népszavazás egyáltalán nem sértené a nők jogait, de javítaná a férfiak életminőségét.

Sneider Tamás kijelentette: ha kell, a strasbourgi emberi jogi bíróság elé viszik a kérdést, ahol szerinte biztosan nem fog megállni az Ab döntése.

Mint ismert, az Alkotmánybíróság szeptember 15-i döntése szerint alkotmányellenes a Kúria azon döntése, amely lehetővé tette a férfiak – nőkhöz hasonlóan – 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásáról szóló népszavazási kezdeményezést. Így nem lehet megtartani az erről szóló népszavazást.

A Kúria most megsemmisített végzése a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) azt a határozatát változtatta meg, amely megtagadta a férfiak és nők egyenlő nyugdíjkorhatárára vonatkozó országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívén szereplő kérdés hitelesítését – közölte az Ab a honlapján.

Az ügyben a Kúria döntését követően megkezdődött az aláírások gyűjtése, eközben azonban “több magánszemély és érdekvédelmi szervezet” (képzeljék milyen érdekvédelmi szervezet az, amely jogot és kedvezményt akar megvonni egy csoporttól – a szerk.) alkotmányjogi panasszal fordult az Ab-hez, kérve a Kúria végzésének megsemmisítését.

Mint emlékezetes, az Ab egészen elképesztő indoklása szerint “azért alkotmányellenes a népszavazási kérdés, mert a nők a férfiakhoz képest kedvezőbb alanyi jogokra tarthatnak igényt”, a döntés másik indoka szerint a kérdés tiltott tárgykört, konkrétan a költségvetési törvényt érinti.

Forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: