Otthon / Barcsi hírek / Rekordszámú migráns érkezett a nyugat-balkáni útvonalon

Rekordszámú migráns érkezett a nyugat-balkáni útvonalon

Elképesztő sebességre kapcsolt a bevándorlók áradata. 8-10 ezren jönnek most már, naponta. Ez kétszer, háromszor annyi, mint egy hónappal ezelőtt. A nyári számoknak pedig majdnem az ötszöröse – számol be a hirado.hu

Frissítve! 11.00 – Január óta csaknem 270 ezer illegális bevándorló lépett az országba

Január elseje óta csaknem 270 ezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

 

Rekordszámú migráns érkezett
Elképesztő sebességre kapcsolt a bevándorlók áradata a nyugat-balkáni útvonalon. 8-10 ezren jönnek most már, naponta. Ez kétszer, háromszor annyi, mint egy hónappal ezelőtt. A nyári számoknak pedig majdnem az ötszöröse. A horvátoknál drámai állapotok vannak.

Pénteken rekordszámú, mintegy tízezer migráns lépte át Horvátország keleti határát. A menedékkérők egy része az opatovaci ideiglenes befogadóhelyen várakozik, ahonnan Magyarország felé szállítják őket.

Ranko Ostojic, horvát belügyminiszter közben továbbra is arra kéri a szerb hatóságokat: ne csak feléjük, hanem Magyarország felé is küldjék a migránsokat. A horvát belügyminiszter elmondta: arra számítanak, hogy a magyar határzár és a hideg miatt várhatóan más útvonalat választanak majd. Albánián és Montenegrón keresztül fognak haladni. Emiatt a déli Dubrovnik-Neretva megyében már megkezdődtek az előkészületek a menekültek befogadására.

Szombaton is folytatódott az emberáradat. Egymás után szálltak fel az esőkabátos migránsok a Zákányból Hegyeshalom felé induló vonatra. Hegyeshalomra sorra érkeztek a migránsokkal teli vonatok. Sokan megkönnyebbülten lépték át az osztrák határt. Volt, aki azt mondta: Horvátországban embertelen módon bántak velük a rendőrök. A magyar rendőrök viszont étellel is kínálják a migránsokat. Hegyeshalomban meleg ruhákat is kapnak a segélyszervezetektől.

Újabb 18 busznyi bevándorló érkezett késő este Horvátországból Barcsra. A több mint ezer ember most is gyalog jött át a Dráva-hídon. Ezért egy időre a barcsi határátkelőt is le kellett zárni. A magyar oldalon lévő gyűjtőpontban a segélyszervezetek ételt, italt és gyümölcsöt adtak nekik. Ezután a rendőrök kisebb csoportokban átkísérték őket a barcsi vasútállomásra.

Nincs kamionstop
Nincs kamionstop a hétvégén a déli megyékre hirdetett válsághelyzet miatt. Az Operatív Törzs kezdeményezte, hogy a teherautók ma este 10-ig korlátozás nélkül közlekedhessenek az utakon. A kamionstop így nem okoz további torlódásokat, például a röszkei határon sem, ahol tegnap több órás sorok voltak.

Salzburg megtelt
Salzburg hétfőtől lezárja pályaudvarát a migránsok előtt, így Németország nem szállíthat több bevándorlót Freilassing felé. Ezt mondta Heinz Schaden, a város polgármestere. A politikus szerint Salzburg már képtelen több keletről érkező migránst befogadni, és az ország legnagyobb tranzithelyévé sem szeretne válni. A döntés értelmében a német hatóságoknak ma ki kell üríteniük az állomás melletti befogadóhelyeket, hogy az osztrákok hétfőig elvégezhessék a mélygarázs és a váró fertőtlenítését. Az elmúlt hetekben átlagosan napi 2000 bevándorló érkezett Salzburgba, de közülük csak 1200-at szállítottak tovább a német mentesítő vonatok. Heinz Schaden azt kérte az osztrák belügyminisztertől, hogy Bécs találjon más útvonalat Németország felé.

Nem mindenkit tud befogadni Németország. Közel van a kritikus pont. Ilyen nyilatkozatok jelennek meg a német sajtóban, német politikusoktól. A héten több olyan közvélemény-kutatás is megjelent, amely szerint esik Angela Merkel támogatottsága. Közben a háborúk sújtotta országokból egyre többen indulnak el Németország felé.

A bevándorlók közül minden harmadik szír csak azt mondja, hogy szír. De nem az – ezt állítják a német hatóságok. A bevándorlók közül sokan még arabul sem tudnak. A szír-álszír kérdés egy hónapja merült fel. A német bevándorlási hivatal akkor közölte, hogy a szíreket nem küldik haza. Azóta a bevándorlók többsége szírnek vallja magát.

Ferenc pápa: nem szabad másodrangú állampolgárnak kezelni a bevándorlókat
A menekültek megsegítéséről beszélt Ferenc pápa New Yorkban, a Madison Square Gardenben tartott misén. A pápa mintegy 20 ezer ember előtt beszélt. Azt mondta, hogy nem szabad másodrangú állampolgárnak kezelni a bevándorlókat, akik mellett hajlamosak elmenni az emberek egy nagyváros forgatagában.

Áder János növelné a menekültek támogatását
Az ENSZ főtitkárárával tárgyalt Áder János köztársasági elnök New Yorkban. A magyar államfő három kérdésben kérte Ban Ki Mun támogatását és egyetértését. Például azt kérte tőle, hogy az ENSZ növelje meg azt az összeget, amelyet a szíriai menekültek ellátására és támogatására fordít. És azt is kérte, hogy támogassa azt a magyar kezdeményezést, hogy az Európai Unió 6 milliárd euróra növelje a menekültek támogatását.

hirado.hu/MTI

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ander: A kormány még egyet csavart a neoliberális présen, ami a magyar dolgozókat szorítja harapófogóba

“A foglalkoztatási törvények kapcsán a kormány újra kimutatta a foga fehérjét, hiszen ismét csavartak egyet …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: