Otthon / Ország-Világ / Áfacsökkentést akar a tojásszövetség
A kép forrása: saludconcosas.blogspot.com

Áfacsökkentést akar a tojásszövetség

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) továbbra is szeretné elérni, hogy a tojás bekerüljön azon élelmiszerek körébe, amely általános forgalmi adóját (áfa) 5 százalékra fogják csökkenteni – közölte a Tojásszövetség elnöke kedden Budapesten.

Végh László az október második péntekén tartandó tojás világnapját beharangozó sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nemcsak az áfa-csökkentés fontos a tojástermelőknek, hanem az is, hogy ők is részesüljenek az állatjóléti támogatásokból. Erről a lehetőségről egyeztetnek a szakminisztériummal.

Magyarországon a tojásfogyasztás fejenként 215 darab évente. A rendelkezésre álló adatok szerint a belföldi fogyasztás 25-28 százaléka származik importból.

Molnár Györgyi, a Baromfi Terméktanács (BTT) mezőgazdasági titkára elmondta: a nagyüzemi tojástermelés évente most mintegy 800-900 millió darab, ebből mintegy 40-45 millió az export. A háztájiban előállított tojás mennyisége mintegy 700 millió darab.

A sajtó számára közreadott információ szerint a tojástermelés tavaly a regisztrált tojástermelőknél 3 százalékkal nőtt, elérte a 885,5 millió darabot. Az idei első fél évben a termelés 442,7 millió volt, ez 11 százalékos emelkedés 2014 azonos időszakához képest

Földi Péter, a BTT szaktanácsadója az MTI-nek elmondta: a tojástermelés árbevétele 22 milliárd forint körül mozog évente, az idén várhatóan 10 százalékkal magasabb lesz. A sajtótájékoztatón a szervezők közölték: október 9-10-én Kecskeméten megrendezik a Tojás Fesztivált, amelyen a tojásfogyasztást népszerűsítik.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: