Otthon / Ország-Világ / Egyre több civil venne részt honvédelmi feladatokban
A kép forrása: www.honvedelem.hu

Egyre több civil venne részt honvédelmi feladatokban

Az elmúlt napokban több civil állampolgár kereste meg a Magyar Honvédség hadkiegészítő parancsnokságait, hogy részt vállaljanak a migrációs válság okozta feladatok ellátásában és az ideiglenes biztonsági határzár építésében, ezért szívesen jelentkeznének katonai szolgálatra – írta a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) kedden a honvedelem.hu oldalon közzétett közleményében.

Kiemeli a közlemény, hogy Magyarországon 2004-ben megszűnt a békeidejű hadkötelezettség, leszerelt az utolsó sorköteles katona, ezért Magyarországon békeidőszakban csak önkéntes jelentkezés alapján teljesítenek katonai szolgálatot az arra elhivatottságot érző nők és férfiak a Magyar Honvédségben. “Az Alaptörvény értelmében azonban minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére” – tették hozzá.

Rendkívüli állapot idején – vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határoz – a magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek. Ezzel együtt kiemeli a parancsnokság, “Magyarországon jelenleg nem vezették be a különleges jogrendi időszakot, tehát a hadkötelesek sorozására és behívására sem kerül sor”.

Azon önkéntes tartalékosok számára, akikre szükség van, az MH HKNYP hivatalosan postai úton vagy elektronikus ügyfélszolgálati rendszeren keresztül küldi ki a behívóparancsot személyre szólóan, és – mint megjegyzi – “nem teszi közzé az interneten”.

Az MH HKNYP közleményében egyúttal a magyar állampolgárokat arról tájékoztatta, “aki kedvet érez, hogy jelentkezzen a Magyar Honvédség állományába mint szerződéses katona, vagy éppen kipróbálná magát mint önkéntes tartalékos, keresse fel a lakóhelye szerinti – Budapesten és az ország megyeszékhelyein található – katonai igazgatási irodát (toborzó irodát) és jelentkezzen a Magyar Honvédség állományába”.

Az irodák elérhetőségei megtalálhatók a weboldalon. Továbbá a szerződéses katonai szolgálattal kapcsolatos tájékoztatót a hadkiegészítes oldalon a Katona akarok lenni menüpontban, az önkéntes tartalékos szolgálatvállalással kapcsolatos tájékoztatót a Tartalékos akarok lenni menüpontban lehet elolvasni.

Az MH HKNYP kéri, ha a parancsnokság feladatrendszerével kapcsolatos témákban szeretne tájékozódni, kövesse figyelemmel honlapjukat, ha ügyet kíván intézni, akkor a hknyp@hm.gov.hu címre várják levelét. Ha a katonai szolgálatvállalásokkal kapcsolatban szeretne tájékozódni és érdeklődni, keresse fel a lakóhelye szerinti irodát – olvasható a hadkiegészítő parancsnokság közleményében.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: