Otthon / Ország-Világ / Kártérítést ítéltek meg több egykori Magyar Gárda-tagnak
A kép forrása: www.gaudinagytamas.hu

Kártérítést ítéltek meg több egykori Magyar Gárda-tagnak

Csaknem tízmillió forint kártérítést ítélt meg a Fővárosi Törvényszék első fokon tizenhárom egykori Magyar Gárda-tagnak a 2009. július 4-i demonstráció résztvevői közül kedden – tájékoztatta a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője az MTI-t.

Gaudi-Nagy Tamás – aki a felperesek egyik jogi képviselője is – közleményében azt írta: “áttörést hozó” első fokú ítélet született a “bajtársiasság napján” foganatosított rendőri intézkedésekkel kapcsolatban. Részletezte: hat felperesnek nyolcszázezer, hatnak hatszázezer és egy “eszméletlenre vert” gárdistának egymillió forint nem vagyoni kártérítést és kamatait ítélte meg a törvényszék. Hozzátette: az ítéletben azt is megállapították, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megsértette a gárdisták emberi méltóságát, személyes szabadságát, testi épségét és egészségét, véleménynyilvánítási szabadságát és gyülekezési jogát. A rendőrségnek magánlevélben kell elnézést kérnie mindezekért – írta.

Gaudi-Nagy Tamás hozzáfűzte, a bíróság indokolásában kiemelte: “Nem lehetett vitás, hogy nemcsak az oszlatás elrendelése volt jogellenes, hanem az azt végrehajtó rendőri intézkedések (ingerlőgáz, elfogások, bántalmazások, fogva tartások) is, mivel azok szükségtelenek és aránytalanok voltak.”

A Fővárosi Ítélőtábla 2009. július 2-án döntött arról jogerősen, hogy megszünteti a Magyar Gárdát, az egyesületet és a mozgalmat egyaránt. Ez ellen tiltakozva gyűltek össze július 4-én a Magyar Gárda tagjai és szimpatizánsai a fővárosi Erzsébet téren.

A rendőrség megtiltotta a Magyar Gárdát feloszlató jogerős ítélet ellen, valamint a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György melletti demonstrációt. Az Erzsébet téren összegyűlteket a rohamrendőrök körbevették és távozásra szólították fel. Miután ennek a demonstrálók nem tettek eleget, a rendőrök könnygázzal oszlatták a tömeget, 216 embert pedig előállítottak, köztük Vona Gábort, a Jobbik elnökét is.

Gaudi-Nagy Tamás akkori jobbikos országgyűlési képviselő 2010. október 4-én ismertette a Parlamentben újságírókkal a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletét, amely szerint a rendőrség jogellenesen oszlatta fel 2009. július 4-én a gárdisták Erzsébet téri rendezvényét.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: