Otthon / Ország-Világ / Oroszország légicsapásokat hajt végre Szíriában
A kép forrása: biztonsagpiac.hu

Oroszország légicsapásokat hajt végre Szíriában

A moszkvai védelmi minisztérium szerdán megerősítette, hogy Oroszország légicsapásokat kezdett Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen. Korábban amerikai forrás közölte a hírt. Az amerikai külügyminiszter tiltakozott az orosz légicsapások ellen.

“Vlagyimir Putyin, a fegyveres erők főparancsnokának döntése értelmében a repülőgépeink légi hadműveletet folytattak és precíziós csapásokat mértek a szárazföldön az Iszlám Állam terrorcsoport szíriai célpontjai ellen” – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője.

A tájékoztatás szerint az orosz hadsereg katonai felszerelésekre, kommunikációs berendezésekre, valamint fegyver-, üzemanyag- és lőszerraktárakra mért csapást a polgárháború sújtotta közel-keleti országban.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes korábban azt közölte a Reuters brit hírügynökséggel, hogy az orosz légierő a nyugat-szíriai Homsz város közelében lévő célpontokat támadott, azonban az amerikai közlés szerint úgy tűnik, nem az Iszlám Állam uralta területekre mértek csapást az orosz gépek. A tisztségviselő arról számolt be, hogy Moszkva egy órával a légitámadás megindítása előtt értesítette Washingtont, további részleteket azonban nem árult el.

Szíriai biztonsági források szerint az orosz fegyveres erők a helyi kormányerőkkel együttműködve Szíria három tartományában is légicsapásokat hajtottak végre. “Az orosz és szíriai repülőgépek a mai napon számos csapást mértek a terroristák állásaira Hama, Homsz és Latakia tartományban” – közölték nevük elhallgatását kérő tisztségviselők.

Vlagyimir Putyin orosz államfő eközben kijelentette, hogy országa légiereje támogatást fog nyújtani a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erőknek. Azt ugyanakkor kizárta, hogy Moszkva szárazföldi harcoló alakulatokat küldjön az IÁ ellen.
Putyin elmondta, arra számít, hogy a konfliktus politikai rendezése érdekében Aszad tárgyalóasztalhoz fog ülni a szíriai ellenzék képviselőivel.

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács Vlagyimir Putyin elnök kérésére szerdán hozzájárult az orosz hadsereg külföldön történő bevetéséhez, lehetővé téve az orosz légierő részvételét az Iszlám Állam szíriai állásai elleni támadásokban.

A szíriai elnök hivatala közölte, Damaszkusz azzal a kéréssel fordult Oroszországhoz, hogy nyújtson katonai segítséget. A Bassár el-Aszad sajtóirodája által kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy “a Szíriának nyújtott orosz katonai segítség a szíriai állam kérésére történt és történik”.

Az amerikai külügyminiszter tiltakozott az orosz légicsapások ellen 

John Kerry amerikai külügyminiszter orosz kollégájánál, Szergej Lavrovnál tiltakozott a Szíriában szerdán megindított orosz légicsapások ellen – közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes az AFP francia hírügynökséggel.

A tájékoztatás szerint Kerry az ENSZ-közgyűlés általános vitájának  keretében beszélt az orosz külügyminiszterrel. A magas rangú tisztségviselő arról számolt be, hogy az amerikai diplomácia vezetője kontraproduktívnak nevezte az orosz légicsapásokat.

John Kirby amerikai külügyi szóvivő elmondta, az oroszok előre tájékoztatták az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségét, hogy légicsapásokat kezdenek Szíriában, valamint azt kérték, hogy az amerikai hadsereg repülőgépei kerüljék el Szíria légterét a légicsapások idején.

Ellenzékiek szerint rájuk mértek csapást az orosz gépek, nem az Iszlám Államra 

Ellenzéki csoportok szerint az ő állásaikra mért légicsapásokat az orosz légierő a szíriai Hama tartományban és Homsz város közelében, nem az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezetre.

Dzsamil asz-Szaláh, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű mérsékelt ellenzéki fegyveres csoport egy tisztje közölte, az orosz gépek a Hama tartomány északi részén tartózkodó ellenzékieket bombázták. Hangsúlyozta, hogy ezeken a területeken nincsenek dzsihadisták, és teljes mértékben az SZSZH irányítása alatt vannak.

A szíriai hadseregből dezertált őrnagy elmondta, hogy csoportjukat az Aszad-ellenes külföldi hatalmak fejlett páncéltörő rakétákkal is ellátták. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az SZSZH-t az Egyesült Államok is támogatja.

Az ENSZ-közgyűlés alkalmából jelenleg New Yorkban tartózkodó Háled Hudzsa, a törökországi székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) ellenzéki szervezet elnöke Twitter bejegyzésében közölte, a Homsz város környéki légicsapásoknak legalább három tucatnyi civil áldozata is volt. A lebombázott helyszíneken sem az Iszlám Állam, sem az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front fegyveresei nincsenek jelen – közölte.

Lauren Fabius francia külügyminiszter szintén az ENSZ-közgyűlés margóján azt mondta, az első jelek alapján az oroszok által támadott területek nem az IÁ ellenőrzése alatt állnak. Fabius hangsúlyozta: a szíriai légicsapásoknak nem a polgári lakosság és a mérsékelt ellenzékiek, hanem terroristák ellen kell irányulniuk.

A szíriai állami televízió közölte, hogy az orosz gépek a szíriai légierővel együttműködve különféle terrorista célpontokat bombáztak Hama és Homsz tartomány területein. A szíriai rezsim minden ellenzékire terroristaként hivatkozik.

A NATO bírálta az orosz akciót, és hangsúlyozta, “nem konstruktív” Moszkva részéről, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja, mert “Aszad része a problémának”. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította Oroszországot, hogy vállaljon “az előrelépést szolgáló és együttműködő szerepet az Iszlám Állam elleni harcban”.

Az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács Vlagyimir Putyin elnök kérésére szerdán hozzájárult az orosz hadsereg külföldön történő bevetéséhez, lehetővé téve az orosz légierő részvételét az Iszlám Állam szíriai állásai elleni támadásokban. A moszkvai védelmi minisztérium szerdán megerősítette, hogy Oroszország légicsapásokat kezdett Szíriában IÁ ellen.

Szíriában több mint négy éve dúl polgárháború, amelyben mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak, s a felek közti frontvonalak folyamatosan változnak.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: