Otthon / Ország-Világ / Ha elfogy a hely a menekültszállásokon, önkormányzati bérlakásokat is kiutalhatnak a migránsoknak

Ha elfogy a hely a menekültszállásokon, önkormányzati bérlakásokat is kiutalhatnak a migránsoknak

Az sem kizárt, hogy beengedik őket a kétosztályos egészségügyi rendszer alsó fokára, ahol már most is hosszú a várakozás. Az integrálható munkaerő azért nem jön rosszul, az országban ugyanis 600 ezer betöltetlen állás van – mondta el Kiszelly Zoltán politológus az M1 reggeli műsorában.

A bevándorlási törvény szigorításáról döntött a német kormány. Az új szabályok értelmében felgyorsulna a kiutasítási eljárás: már három hónap alatt lezárnák annak az ügyét, aki a nemzetközi jog szerint nem szorul védelemre. Emellett a német kormányzat minimálisra csökkentené a menekülteknek nyújtandó pénzbeli juttatást, a legfrissebb hírek szerint pedig kiterjeszthetik a határokra az úgynevezett „repülőtéri eljárást”, amelyben 48 óra alatt elbírálják, hogy a belépésre jelentkezők jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására. A javaslatot a német belügyminiszter támogatja.

Kopogtatnak

Egyre többször hangzik el a közbeszédben, hogy Németország befogadóképessége nem határtalan. Sőt, az ügyben megszólalt már Joachim Gauck német államfő is, a migránsválság ugyanis mostanra valóban elérte Németországot, ahova naponta 8-10 ezer ember érkezik, és nemigen látni, hol a sor vége. Ez pedig egyértelműen és érezhetően megfordította a közhangulatot, és a változás érződik már a politika szintjén is – mondta Kiszelly Zoltán politológus az M1 reggeli műsorában. Idén eddig akár már másfél millió migráns is érkezhetett az országba, csak szeptemberben 250-300 ezren jöttek, és nemigen várható, hogy ez a szám csökken, mert a törökországi táborokból már nemcsak tengeren, de szárazföldi úton is elindultak Németország felé.

A németek félnek, de…

A németek pedig félnek, hiszen az önkormányzatok elkezdték például a kényszer-bérbeadásokat az 50 főnél nagyobb befogadóképességű ingatlanok esetében, ha pedig a tél előtt elfogy a menekültszállás, akár az üresen álló bérlakásokat is „kiutalhatják” a migránsoknak. Tartanak attól is, hogy a bevándorlókat beengedik a kétosztályos német egészségügyi rendszer alsó fokára, ahogy egy átlag német már ma is két hónapot várhat időpontra. Ha pedig ide belép egymillió, járulékot nem fizető, de a szolgáltatásokat igénybe vevő migráns, akár pluszadót vagy az integrálást segítő szolidaritási járulékot is kivethetnek majd, amelyről egyébként már most is egyre több helyen mind több szó esik. A hatályos osztrák és német törvények egyébként lehetővé tennék, hogy a menekültek a korábbi, gyakorlatilag korlátlan időre szóló tartózkodási engedély helyett csak három évre szóló papírt kaphassanak, utána haza lehet őket küldeni, így a gazdasági migránsoktól könnyen meg lehetne szabadulni, ám, úgy tűnik, a politikai egység egyelőre mindkét helyen hiányzik – mondta az elemző.

…a munkaerő jól jöhet

Kiszellyi az M1 reggeli műsorában utalt arra is: Németországban 600 ezer betöltetlen állás van, a németek ezért a migránshullám elején érkező, képzettebb, ezért a munkaerőpiacba könnyebben integrálható szír középosztálytól nem is nagyon akarnak megszabadulni, a többieket viszont nem merik, nem akarják vagy nem tudják kitoloncolni. A folyamatot most talán gyorsíthatja, hogy a munkaügyi és a bevándorlási hivatalt egy ember vezeti, így aki munkavállalási engedélyt kap, az rögtön tartózkodásit is, akiket pedig nem tudnak integrálni, gyorsabban hazaküldenék, a törvényesség azonban nem mindig működik, érvényesítéséhez az ember pedig kevés.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: