Otthon / Ország-Világ / A horvát kormányfő nem fél a magyar határzártól
A kép forrása: inavukic.com

A horvát kormányfő nem fél a magyar határzártól

“Nem félek a magyar határzártól” – jelentette ki Zoran Milanovic horvát miniszterelnök szombaton újságíróknak nyilatkozva Dubrovnikban. Milanovic úgy vélekedett: ha a magyarok le is zárják a zöldhatárt, az nem állítja meg a migránsokat. “Ezek az emberek a fogaikkal fogják szétrágni a szögesdrótot, a magyaroknak pedig lőniük kell rájuk” – fogalmazott a horvát kormányfő. Orbán Viktor nem ellensége Horvátországnak – hangsúlyozta Zoran Milanovic.

A kormányfő szerint függetlenül attól, hogy a horvát-magyar határon a kerítés már vasárnapra elkészül, a migránsok “a fogaikkal fogják szétrágni a szögesdrótot”. Hozzátette: már két hete hallgatják, hogy drótkerítés épül. “Ez nem kerítés, ez szögesdrót” – jelentette ki.

A problémát Törökországban és Görögországban kell megoldani – hangsúlyozta.  “Egyesek Magyarországon arról beszélnek, hogy katonaságot küldenek a határra, oda ahol az ország Horvátországgal és Szerbiával határos, de küldjenek inkább hajókat Görögországba” – mondta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit szól Orbán Viktor magyar miniszterelnök kijelentéséhez, miszerint “a horvát kormányfőre a Szocialista Internacionálé megbízottjaként kell tekinteni, akinek az a dolga, hogy támadja Magyarországot”, továbbá hogy “amiket a horvát miniszterelnök mond, mi nem tekintjük a horvát emberek véleményének” Milanovic azt válaszolta: “Orbán Viktort elfogadják Magyarországon, de nem fogadják el Európában és főleg nem az Európai Tanácsban”.

A horvát kormányfő kijelentette: nem személyeskedésről van szó, de arra, amit a magyar miniszterelnök mond, neki emberileg és politikailag is reagálnia kell.

“Én hitelesebb vagyok nála, mert én egész életemben a balközép értékrendet képviseltem, míg ő radikális kommunistából, radikális antiliberálissá vált” – mondta.

Milanovic úgy vélekedett: ha a magyarok le is zárják a zöldhatárt, az nem állítja meg a migránsokat. “Ezek az emberek a fogaikkal fogják szétrágni a szögesdrótot, a magyaroknak pedig lőniük kell rájuk” – fogalmazott a horvát kormányfő.  Orbán Viktor nem ellensége Horvátországnak – hangsúlyozta Zoran Milanovic.

Kifejtette: tudja, hogy egyesek azt szeretnék, a magyar kormányfő ő módszereit Horvátországban is alkalmazzák, de ez “nem fog  megtörténni” – mondta.

Horvát belügyminiszter: a migránsok száma meghaladta a százezer főt 

Szeptember közepe, azaz a szerb-magyar határ részleges lezárása óta 105 ezer illegális bevándorló lépte át a horvát határt, és több mint százezren már el is hagyták az országot – mondta Ranko Ostojic horvát belügyminiszter szombaton újságíróknak Opatovacon.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a migránsokat néhány óra alatt regisztrálják és azonnal elszállítják a magyar határra, ennek köszönhetően a menekültválságnak nincs semmilyen hatása a horvát állampolgárok hétköznapjaira.

Kiemelte, hogy eddig hatan kértek menedékjogot Horvátországban, ebből hármat visszautasítottak, mert nem feleltek meg a feltételeknek, ugyanis kettős állampolgársággal rendelkeztek.

A miniszter kifejtette: mindenkinek felajánlják a menedékkérés lehetőségét, három nyelven, fársziul, arabul és angolul. Ezeknek az embereknek azonban elejétől fogva meghatározott úti céljuk van, térképekkel rendelkeznek, amelyeken Magyarország úgy van feltüntetve, hogy lezárta határait, és ezért Horvátország felé irányítják őket.

Forrás: hirado.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: