Otthon / Kultúra és Tudomány / 3,4 milliárd emberen segíthetnek az orvosi Nobel-díjasok felfedezései
A kép forrása: news.discovery.com

3,4 milliárd emberen segíthetnek az orvosi Nobel-díjasok felfedezései

Az idei orvosi Nobel-díj kitüntetettjeinek munkája révén olyan betegségek tűnhetnek el az elismerést odaítélő bizottság egyik tagja szerint, amelyek világszerte 3,4 milliárd emberre veszélyesek.

Stockholmban hétfőn jelentették be, hogy a fertőző betegségek – elsősorban a folyami vakság és a nyirokfilariázis, illetve a malária – kutatása területén elért eredményeiért William C. Campbell ír, Ómura Szatosi japán, illetve Juju Tu kínai tudós kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat.

Jan Andersson, a díjat odaítélő bizottság egyik tagja hangsúlyozta, hogy Ómura és Campbell munkájának hála az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) működő terve van a folyami vakság eltüntetésére 2025-re abban a 31 országban, ahol a betegség jelen van.

A limfatikus filariázis súlyosabb változata, az elefantiázis – a láb, a kar vagy a herezacskó nagyfokú duzzanata – 81 országban van jelen, a WHO szerint ebből 61-ben tűnhet el a betegség 2020-ra.

A malária halálozási aránya az elmúlt 10 évben 50 százalékkal csökkent Juju Tu felfedezésének köszönhetően, a megbetegedések száma pedig 40 százalékkal esett vissza. Andersson szerint a WHO reméli, hogy a malária 2035-re 35 országban tűnhet el.

Ómura Szatosi a japánokra jellemző szerénységgel fogadta orvosi Nobel-díjának hírét mondván, inkább a mikroorganizmusoknak járna az elismerés. A 80 éves kutató az NHK japán közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmagyarázta, rengeteget tanult a mikroorganizmusoktól, kutatásai során rájuk volt utalva, így inkább nekik járna a díj.

Mint mondta, kutatási területét nem kíséri nagy érdeklődés, holott a mikroorganizmusok rendkívül fontosak. “Segíthetnek nekünk. Remélem, hogy ez a terület nagyobb figyelmet kap majd a díj nyomán” – tette hozzá.

William C. Campbell óriási meglepetésként értékelte a Nobel-díj hírét. A 85 éves tudós, aki kutatóként 33 évig dolgozott a Merck gyógyszeripari vállalatnál, úgy fogalmazott: felfedezése a cég alkalmazottai óriási közös erőfeszítésének eredménye.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: