Otthon / Ország-Világ / Egyelőre megnyugodhatnak a Tesco dolgozói
A kép forrása: www.elelmiszer.hu

Egyelőre megnyugodhatnak a Tesco dolgozói

Hetekig benne volt a levegőben a Tesco eladása Magyarországon is. A dolgozók aggódtak, de a legfrissebb hírek megnyugtatóak – ezt mondta a hirado.hu-nak a tescós dolgozók érdekét képviselő két szakszervezeti vezető.

Panaszkodnak a pécsiek, mert alig töltik fel áruval a város legnagyobb Tesco áruházát, és több részleget is lezártak, kiürítettek a megszokott piactérből. Emiatt a dolgozók is aggódtak, hiszen az elmúlt időszakban többször felmerült az áruházlánc eladásának lehetősége.

A hirado.hu által megkérdezett gödöllői, vecsési, egri és az egyik budapesti üzletben nincs áruhiány és különösebb panasz a vásárlók részéről, az áruházak dolgozói azonban az elmúlt hetekben szintén féltették állásukat.

A Tesco több mint 200 üzletében 18 ezer embert foglalkoztat Magyarországon.

Korábban a sajtóban elterjedt, hogy a Tesco eladhatja közép-európai hálózatát. A lehetséges felvásárlók között említették a Walmartot, de szóba került a francia Groupe Casino és a japán Aeon társaság is.

Borzolta a kedélyeket az is, hogy a közép-európai térség egyes országaiban eddig külön-külön működő vállalatirányítási csoportokat a cég nemrég egyetlen regionális központba, Prágába vonta össze.

Az sem tett jót a hangulatnak, hogy októbertől a Tesco 14 áruházában megszüntettette az éjszakai műszakot, és januártól ugyanezt tervezi további 42 üzletben.

Friss eredmények

Szerdán látott napvilágot a Tesco idei pénzügyi évének első feléről kiadott beszámoló. Eszerint globális szinten több mint 50 százalékkal csökkent a cég féléves eredménye. A rossz üzleti eredmény híre már napokkal korábban kiszivárgott, ami újra felerősítette azokat a híreszteléseket, hogy a cég esetleg eladja közép-európai érdekeltségeit.

A friss üzleti adatok nyilvánosságra kerülésével egy időben azonban Tesco  ismét megerősítette, hogy bízik üzleti modelljének “példátlan” átalakítási programjában, és a dél-koreai üzlethálózat nemrégiben bejelentett eladásával “lezárult érdekeltségportfóliójának a felülvizsgálata”.

Fellélegezhetnek a magyar dolgozók

Ez némiképp megnyugtató – mondta a hirado.hu-nak a tescós dolgozók érdekvédelmét ellátó két szakszervezet vezetője, akik néhány nappal ezelőtt még aggodalmuknak adtak hangot. „Benne van a levegőben, hogy eladják a magyarországi vagy a közép-európai üzlethálózatot, de a hivatalos nyilatkozat úgy szól, hogy nem eladó” – mondták még kedden.

Aggodalmukat azzal magyarázták, hogy az anyavállalatnak óriási problémái vannak. Veszteséges, ezért racionalizálni kell a működést – mondta Sáling József, a KASZ és Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke akkor a hirado.hu-nak.

Változások voltak

“Az utóbbi idők változásai nem szerencsések egy ilyen nagy cégnél. A Tesco magyarországi hálózatának irányítását például áthelyezték Prágába” – emlékeztetett Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Kitért rá, hogy Magyarországon az év elején még volt Angliából kirendelt igazgatója a cégnek, aki maga is megdöbbent, amikor a megbízatását visszavonták. Szeptember végéig HR-igazgatója is volt itthon a Tescónak, októbertől azonban nincs országos személyzeti igazgató, ezt a feladatkört is központosították, Prágába került.

Ekkora céget profi módon nem lehet kintről irányítani – mondta az érdekképviselet vezetője, aki folyamatosan kapcsolatban van a szlovák, a cseh és angol szakszervezetekkel.

A hétvégén a Tesco vezetője azt nyilatkozta, hogy a közép-európai üzlethálózat eladását nem tervezik. A frissen nyilvánosságra hozott nyilatkozatok is megnyugtatóak – mondta szerdán Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

A dolgozók aggódnak a munkájuk miatt

Mindkét szakszervezetet folyamatosan keresik a dolgozók, aggódnak az állásuk és a jövőjük miatt. „Tiszta lelkiismerettel mondom, hogy nem tudok olyan döntésről, hogy eladnák a hálózatot. Ha lesz tudomásom erről, akkor elsőként fogjuk nyilvánosságra hozni a hírt” – üzente a Tesco dolgozóinak Bubenkó Csaba.

Ezt mondta a Tesco

A hirado.hu megkereste a Tesco sajtóosztályát, ott közölték, hogy a cég vezérigazgatója, Dave Lewis egyértelművé tette, a kiskereskedelmi működés felülvizsgálata befejeződött. „A közép-európai és délkelet-ázsiai vállalataink a cégcsoport fontos részét képezik, valójában a befektetés, az újjáépítés a célunk” – jelentette ki Dave Lewis.

Dolgozókra így is, úgy is szükség van

Mindkét szakszervezeti vezető hangsúlyozta, hogy ha bármikor eladásra is kerülne a cég, akkor is egyben maradna, amennyiben magyar piacon még nem létező, új befektető vásárolja meg. Magyarországon működő hálózat, például az Auchan, a Lidl vagy a Spar egymaga nem is vásárolhatná meg a Tescót, mert a cégnek túlságos piaci versenyfölénye alakulna ki, amit a Gazdasági Versenyhivatal nem hagyna jóvá – emelte ki Bubenkó Csaba, aki nyomatékosította: „Bármi történjen, bárhogy alakulna a vállalt sorsa, azt mindenkinek tudatosítania kell, hogy a munkavállalókra szükség van”.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: