Otthon / Ország-Világ / Kevesebb bevándorló érkezett Magyarországra
A kép forrása: atlagpolgar.blogstar.hu

Kevesebb bevándorló érkezett Magyarországra

Határzár és tranzitzónák is lehetnek a bajor-osztrák határon. Egyelőre csak a sajtó találgat, de ma kiderülhetnek a részletek. Egyelőre annyi biztos, hogy a németek egyre kevésbé bírják a menekültáradatot és a belpolitikai helyzet is egyre feszültebb. Berlin és Angela Merkel viszont kitart: a német kancellár szerint nem megoldás a határok lezárása.

Csütörtökön kicsit csökkent az elfogott migránsok száma

(06:35) Tegnap az elmúlt időszakhoz képest némileg kevesebb, de még így is jelentős számú migránst fogott el a rendőrség. Október nyolcadikán 4583-an lépték át illegálisan a határt – derül ki a rendőrség honlapján fellelhető adatokból.

Szijjártó visszaszólt a horvát kormányfőnek

(00:43) Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy Zoran Milanovic továbbra is Magyarországon köszörüli a nyelvét, miután a horvát kormányfő csütörtökön ismét bírálta Magyarországot.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint úgy vélte, “a horvát miniszterelnök valószínűleg rendkívül izgatott országának választási kampánya miatt, és ideges azért, mert kormánya elbukott az első igazi schengeni teszten”.

“Elfogadhatatlan, hogy Z. Milanovic továbbra is Magyarországon köszörüli a nyelvét, vádjait határozottan visszautasítjuk” – idézi a külgazdasági és külügyminisztert a közlemény.

Zoran Milanovic csütörtökön Zágrábban, a parlament ünnepi ülése után nyilatkozva egyebek mellett azt mondta, szögesdrótot húzni két európai uniós tagállam közé “nem normális dolog”, s úgy marad majd fenn a történelemben, mint a 21. század legnagyobb “gyalázata és szégyene”. A horvát kormányfő kifejtette: Magyarország és a budapesti politikai elit olyan játékot játszik, amely neki emberileg nem tetszik és amely ellen szavakkal fog harcolni.

Még csütörtökön történt…

Juncker szerint sokáig tart még a menekültválság

Sokáig eltart még a menekültválság, éppen úgy, mint a menekültek európai uniós tagállamok közötti méltányos elosztását szolgáló állandó rendszer kialakítása – mondta az Európai Bizottság elnöke Passauban.

Jean-Claude Juncker a bajor-osztrák határon fekvő városban – ahol az utóbbi hónapokban több százezer menedékkérő lépett be Németországba – a Passauer Neue Presse című lapcsoport esti rendezvényén tartott előadásában hangsúlyozta, hogy “a menekültek témája még sokáig foglalkoztat majd bennünket”.

Az Európai Bizottság a következő hónapokban javaslatot tesz egy állandó menekült-elosztási rendszerre. Az elképzelés alapja az emberiesség és a józan ész, de megint “őrült sokáig” tart majd, mire a tagállami kormányok elfogadják azt – mondta a brüsszeli testület elnöke a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint.

Jean-Claude Juncker megjegyezte: több tagállam kormányát “üldözi a bölcsesség, de ők sokkal gyorsabbak”. Hangoztatta, hogy Európában nincsen szükség “újabb falakra”, főleg nem uniós tagországok között.

Az EB elnöke a védelmébe vette a Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntést. Felvetette: ha Angela Merkel kancellár csak “üldögélt volna a karosszékében” és nem tett volna semmit, “milyen kép alakult volna ki Németországról a világban?”.

Jean-Claude Juncker kiemelte, hogy a brüsszeli bizottság az állandó menekültelosztási rendszer mellett egy sor további válságkezelő intézkedést is végrehajt. Így megerősítik az uniós külső határok védelmét, és a biztonságos országok közé sorolják Törökországot.

A luxemburgi konzervatív politikus Passauban meglátogatott egy menedékkérőket befogadó állomást, és a látogatás után elismerően szólt a hatóságok és az önkéntesek munkájáról. Elmondta: aggódik, hogy a menekültügyi önkéntesek elérkeznek teherbíró-képességük végső határához. Aláhúzta, hogy a politikának ezért is igyekeznie kell eredményeket elérni a válság kezelésében, az állandó elosztási rendszer pedig Németország és Bajorország tehermentesítését is szolgálja.

A görög-török uniós külső határ jobb védelmével és a Törökországban élő menekültek helyzetének javításával kapcsolatban Ankarával tervezett együttműködésről szólva felidézte Recep Tayyip Erdogan török államfővel a napokban folytatott tárgyalását, és megjegyezte: “az egész nagyon lassan halad”.

A tegnapi eseményekről részletesen itt olvashat.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: