Otthon / Ország-Világ / Mintegy 357 ezer bevándorló érkezett eddig Magyarországra
A kép forrása: hataronkivul.blog.hu

Mintegy 357 ezer bevándorló érkezett eddig Magyarországra

Az éves összesítés szerint az országba belépő illegális migránsok száma vasárnap éjfélig már a 357 ezret is meghaladta. A migránsok közül a legtöbben – több mint 65 ezren – szíriainak vallották magukat, utánuk afganisztániak, koszovóiak, pakisztániak és irakiak következnek. A migrációs válság kezelésével kapcsolatban az Orbán Viktor miniszterelnök által előterjesztett politikai javaslattal a magyarok 84 százaléka ért egyet.

Harminchat ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság határzár tiltott átlépése miatt 

Harminchat ítéletet hozott határzár tiltott átlépésének bűntette ügyében a Szegedi Járásbíróság a hétvégén és hétfőn – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője hétfő délután az MTI-t.  Juhászné Prágai Erika közölte, a bíróság tizenkilenc vádlottat egy évre, tizenhetet két évre kiutasított Magyarország területéről. A vádlottak többsége szír vagy koszovói állampolgárságúnak vallotta magát, de volt köztük olyan is, aki líbiai, illetve iraki személyi adatokat közölt.

Pintér Sándor: cél és elvárás, hogy az EU területén azonos biztonság legyen 

Az Európai Unió vezetőinek célkitűzése és polgárainak elvárása, hogy az EU területén mindenhol azonos biztonság legyen, és ez csak akkor lesz így, ha a rendőrök a biztonságot veszélyeztető kihívásokra azonos módon reagálnak, a feladat megoldásához szükséges ismeretekkel rendelkeznek – mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) által először indított mesterkurzus megnyitóján a miniszter hozzátette: mindez csak hatékony és azonos alapelveken nyugvó képzési rendszerrel valósítható meg, s a most induló mesterprogram ezt szolgálja.

Seehofer: a CDU és a CSU közösen lép fel a tranzitzónák kialakításáért 

Németországban a konzervatív CDU és bajor testvérpártja, a CSU megegyezett abban, hogy közösen fellépnek a tranzitzónák kialakításáért – mondta hétfőn Münchenben Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke.

Pártjának elnökségi ülése előtt tett nyilatkozatában Seehofer hangsúlyozta, hogy még a héten részletes tervek készülnek a határ térségében kijelölendő övezetekről, amelyekben a menedékjogi kérelem benyújtásának szándékával Németországba érkező embereknek meg kell várniuk, hogy a hatóságok gyorsított eljárással eldöntsék, jogosultak-e ilyen kérelem benyújtására.

A Dráván is felmérték a magyar-horvát határszakaszt a szakemberek 

Katonák, rendőrök, vízügyi szakemberek és erdészek közösen, motorcsónakokkal mérték fel a Drávát, annak partszakaszát a magyar-horvát határon hétfőn – közölte a honvedelem.hu.

A beszámoló szerint a szakemberek a Szentborbás és Drávaszabolcs közötti szakaszt térképezték fel, amely a légi felvételek, és a térképek alapján alapvetően ártéri erdő. A Magyar Honvédség 34. Bercsényi László különleges műveleti zászlóalja a számára kijelölt terepszakaszokat a víz felől és a szárazföld irányából is megvizsgálta.

Nem csökken a Horvátországra nehezedő migrációs nyomás 

Nem csökken a Horvátországra nehezedő migrációs nyomás, továbbra is áramlanak az országba az illegális bevándorlók, akiknek a száma megkétszereződött az elmúlt héten érkezettekhez képest – jelentette a horvát közszolgálati rádió (HRT) hétfőn.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 158 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Horvátország területére – a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe – egy nap alatt 7000 migráns érkezett, akiket vonattal és buszokkal folyamatosan szállítanak a magyar határra.

Merkel: nem a felmérések, hanem a feladatok határozzák meg a politikát 

Angela Merkel német kancellárnak nem a közvélemény-kutatási adatok, hanem a feladatok jelentik a “mércét”, amelynek alapján meg kell szervezni a politikát. A német kormányfő erről egy hétfői lapinterjúban beszélt, amelyben ismét megerősítette a menekültválság ügyében elfoglalt álláspontját, és hangsúlyozta: nem lehet megjósolni, hogy mennyi menedékkérő érkezik Németországba, de azért lehet tenni, hogy a folyamat ismét rendezett keretek közé kerüljön.

Angela Merkel a Bild című lapban megjelent interjúban kifejtette, hogy a kormány útnak indította a menekültügyi rendszer reformját, amely a tartományok és önkormányzatok anyagi terheinek enyhítését, a menedékjogi eljárások felgyorsítását, valamint azt szolgálják, hogy a védelemre nem szoruló kérelmezőket hamarabb visszajuttassák hazájukba.

A rendőrség már több mint 670 bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz 

A határzárral kapcsolatos bűncselekmények gyanúja miatt szeptember 15. óta már több mint 676 emberrel szemben rendelt el nyomozást a rendőrség – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) helyettes szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Az ORFK hétfői összesítése szerint péntektől vasárnap éjfélig több mint 23 ezer emberrel szemben intézkedtek a rendőrök tiltott határátlépés miatt. Gál Kristóf elmondta: csak vasárnap 7879 embert fogtak el. A szerb-magyar határszakaszon 19, a horvát-magyar határszakaszon 7860 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt. Az éves összesítés szerint az országba belépő illegális migránsok száma vasárnap éjfélig már a 357 ezret is meghaladta.

Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgató-helyettese azt mondta: a migránsok közül a legtöbben – több mint 65 ezren – szíriainak vallották magukat, utánuk afganisztániak, koszovóiak, pakisztániak és irakiak következnek.

Jogerősen elítélt a bíróság egy olasz embercsempészt Körmenden

Jogerősen két év szabadságvesztésre ítélt egy olasz embercsempészt a Körmendi Járásbíróság – közölte a Vas Megyei Főügyészség az MTI-vel hétfőn. Simon József megyei főügyész tájékoztatása szerint a férfi a vád szerint 31, magát irakinak valló migránst csempészett át kisbuszával Ausztriába, Mogersdorf közelébe.

A migránsokat az osztrák határőrök, a Magyarországra visszatért embercsempészt pedig egy magyar-osztrák közös járőr fogta el a határ közelében.A Körmendi Járásbíróság ítéletében 2 év szabadságvesztés büntetést szabott ki a vádlottra, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette, valamint 4 évre kiutasította az elkövetőt Magyarországról. Az ítélet jogerős.

Egyre több migráns érkezik Presevóba

 Egyre több migráns érkezik Macedóniából Szerbiába, csütörtöktől vasárnapig körülbelül 20 ezer embert regisztráltak a dél-szerbiai Presevóban – jelentette a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) hétfőn.

A heves esőzések miatt a víz elöntötte annak a városrésznek a pincéit és udvarait, amelyben a befogadóközpont is található, ám az egyelőre nincs veszélyben. A rossz időjárási viszonyok miatt azonban a migránsoknak száraz és vízhatlan ruhára van szükségük. A főleg a Közel-Keletről érkező emberek a nyilvántartásba vételt követően buszokkal a szerb-horvát határon fekvő Sidre utaznak, hogy onnan Horvátországon és Magyarországon át folytassák útjukat.

Leégett egy menekültszállásnak szánt épület Németországban, egy másikban tömegverekedés volt 

Tűz ütött ki vasárnap egy menekültszállásnak szánt épületben a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban. A háromemeletes épület teljesen kiégett. Brémában tömegverekedés volt egy menekültszálláson, a rendőrségnek kellett közbelépnie az indulatok lecsillapítására. Az Elba menti Boizenburgban a menekültszállás még üresen állt, amikor vasárnap este lángba borult. Egyelőre még nem tudni, hogy szándékos gyújtogatást követtek-e el. Sérülés nem történt. Az ügyben nyomozás indul.

Bremen-Habenhausenben tömegverekedés tört ki vasárnap egy menekültszálláson. Több mint 30 menedékkérő esett egymásnak, egyelőre nem tudni, mi váltotta ki az ellenségeskedést. A létesítményben főleg kísérők nélkül érkezett kiskorúakat helyeztek el. A verekedés során két fiatal és a biztonsági szolgálat egyik tagja könnyebben megsebesült a rendőrség tájékoztatása szerint. Mintegy  50 rendőr vonult ki a helyszínre. Öt embert őrizetbe vettek.

Forrás: hirado.hu nyomán

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: