Otthon / Ország-Világ / A horvát államfő szerint Zágrábnak fizikai akadályt kell felállítania határain
A kép forrása: www.kosmo.at

A horvát államfő szerint Zágrábnak fizikai akadályt kell felállítania határain

Horvátországnak kerítést vagy valamilyen fizikai akadályt kell felállítania a határán, hogy kezelni tudja a menekültválságot – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán a Jutarnji List horvát napilapnak adott interjújában.

“Mi nem tudunk ennyi emberről gondoskodni” – jelentette ki, majd hozzátette: nem szeretné, hogy miközben Horvátországba özönlenek a migránsok, a szomszédos országok lezárják határaikat. Az államfő szerint Zágráb még mindig úgy viselkedik, mintha nem volna az Európai Unió (EU) tagja, mintha valaki politikáját kellene követnie, nem pedig aktívan részt vennie benne és alakítania.

iemelte: Horvátországnak az adriai-balti-fekete-tengeri összefogás a “természetes környezet”. Ezzel arra utalt arra, hogy Zoran Milanovic horvát miniszterelnök korábban közölte, hogy az ő partnerei Ausztria és Németország, az államfő pedig szerinte “rossz társaságba” keveredett, amikor Magyarországgal és a visegrádi négyekkel tárgyalt.

Kolinda Grabar-Kitarovic a magyar-horvát határ magyar oldalán elhelyezett a szögesdrótra reagálva, amelyre az újságíró többször is kitért, elmondta: korrektnek kell lenni Magyarországgal. “Nem vádolhatjuk Magyarországot azért, mert meg akarja védeni határait, nekünk a sajátunkat kell megvédeni” – hangsúlyozta. Hozzátette: “egyébként Orbán Viktor magyar miniszterelnök nagyon aggódik a két ország viszonya miatt”.

Az államfő kifejtette: a magyar miniszterelnök tudja, hogy a leköszönő szociáldemokrata kormány retorikája és Magyarország-ellenes politikája nem a horvát nép akaratát tükrözi, ettől függetlenül egyetlen rossz szóval sem illette Zoran Milanovic horvát miniszterelnököt.

Grabar-Kitarovic emlékeztetett: azt sem felejthetik el Magyarországnak, hogy a horvát (honvédő) háború alatt, több tízezer szlavóniait és baranyait fogadott be területére probléma nélkül. A horvát államfő szerdán ötnapos hivatalos látogatásra utazik Kínába, ami miatt újra célkeresztbe került. Magyarországi látogatása után ugyanis a leköszönő kormány azzal vádolta, hogy megpróbál egy párhuzamos külpolitikát kialakítani országon belül.

A köztársasági elnök ezzel nem ért egyet. Szerinte nem “két külpolitika létezik az országban, hanem egy összefüggéstelen”. Politikai elemzők szerint az utóbbi időben Milanovic átvette Vesna Pusic külügyminiszter szerepét, aki jelöltette magát az ENSZ-főtitkári tisztségére, és ezért nem kívánt részt venni a miniszterelnök szomszédos országgal való konfliktusban.

Nem várható a migrációs nyomás enyhülése Horvátországban 

Egyelőre nem várható a migrációs nyomás enyhülése Horvátországban – jelentette a horvát közszolgálati rádió szerdán. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe – a magyar-szerb zöldhatár lezárása – óta 173 ezer illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt.

Horvátország területére – a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe – kedd éjféltől szerda reggel 9 óráig közel kétezer migráns érkezett, akiket az opatovaci sátortáborból vonattal és buszokkal folyamatosan szállítanak a magyar határra.

A kelet-szlavóniai befogadóállomáson a vöröskereszt egyik munkatársa kedden úgy nyilatkozott, hogy a jövőben racionálisabban bánnak a tartalékaikkal, ugyanis a migránsokat eldobálják az ételt. Ezért azokon a területeken, ahol a bevándorlók illegálisan átlépik a határt, csak vizet és gyümölcsöt osztanak majd. Élelmiszercsomagot csak a sátortáborban kapnak a menedékkérők – mondta.

Forrás: hirado.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: