Otthon / Kultúra és Tudomány / Ma van az újraélesztés világnapja!
A kép forrása: mentok.hu

Ma van az újraélesztés világnapja!

Magyarországon évente 25 000 ember esik hirtelen szívhalál áldozatául. Ennek egyik oka az, hogy az esetek 90%-ban felkészületlenek vagyunk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, pedig mi is megtudnánk menteni az élet és halál között lévő embertársunk életét. Október 16-a szerte a világon az újraélesztés nemzetközi napja.

A hirtelen szívhalálozás vezető helyen szerepel a halálozások tekintetében Magyarországon. Sajnos az esetek többségében a mentők már nem tudnak segíteni, hiszen mire kiérnek a helyszínre, már késő. Tehetnénk ellene, ha tudnánk azt, hogy hogyan kell újraéleszteni, ismernénk a szabályait és mernénk is azt alkalmazni, ha az adott pillanat azt kívánja. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány harmadik alkalommal elvégzett Nagy Elsősegély Tesztjéből az derül ki, hogy az újraélesztést még mindig tanulnunk kell. 2013-ban a válaszadók közel 42 %-a tudta, hogy mit kell tenni kritikus helyzetben, 2014-ben ez az arány már 53, 41 %-ra nőtt. Ez az érték idén visszaesett 52, 19 %-ra, ami azt jelenti, hogy az emberek fele nem tudja azt, hogy a mi a teendő. Sajnos a tétlenség a bajbajutott életébe is kerülhet.

 

A mellkas nyomása, a fej hátra hajtása és szájból orrba történő levegőfújás, 30:2 arányban megmentheti az életünket, vagy éppen életmentővé tehet minket. Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal sem, hogy ha nem tudnak, vagy nem akarnak szájból szájba történő lélegeztetést alkalmazni, van más megoldás is.

Mellkas nyomása, másodpercenként kétszer, 5-6 cm mélyre!
A mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő ütemes benyomásával, szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is lehetséges életben tartani a bajbajutottat addig, amíg megérkeznek a mentők. Ez a megoldás orvosilag elfogadott és hatásos. Idén tavasszal „Tartsd életben!” címmel az alapítvány kisfilmje is a „laikus újraélesztés” ezen módszerét mutatta be a Valami Amerika 2 szereplőinek humoros tolmácsolásában. A „Tartsd életben!” a 2015 februárjában indult edukációs kampány részeként minden idők legnagyobb internetes nézettséget elérő magyar társadalmi célú kisfilmje lett. „A filmet eddig több mint 2 millióan látták, és 3 olyan esetről is tudomásunk van, amikor a film hatására kezdték meg az újraélesztést, és ezzel életet is tudtak menteni” – mondja dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos.

„Ennek nagyon örültünk, és továbbra is azon dolgozunk, hogy minél több emberhez eljusson az újraélesztés egyszerűbb módszere, illetve merjék is alkalmazni. Sokan félnek, hogy ha túl erősen történik a mellkas nyomása, bajt okoznak, ám egy törött borda semmi az életért cserébe” – teszi hozzá.

Facebook-kampány népszerű sztárokkal
Hogy minél szélesebb körben terjedjen az újraélesztéshez szükséges tudás, az alapítvány készített Facebook-posztot, amely az újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet. Ezt szerkesztőségeknek és népszerű médiaszemélyiségeknek küldjük el azzal a kéréssel, hogy az október 12-i héten tegyék ki Facebook-oldalukra, és rajongóikat buzdítsák a kép megosztására is. Ezzel a felhívással is rengeteg emberhez tud eljutni az üzenet, és remélhetőleg újabb sikeres életmentéseket köszönhetünk majd a közös akciónak.

Forrás: weborvos.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: