Otthon / Ország-Világ / Október 25-én, vasárnap hajnali 3 órakor 2-re állítjuk vissza az órákat, egy órával többet alhatunk.
Kép forrása: internet

Október 25-én, vasárnap hajnali 3 órakor 2-re állítjuk vissza az órákat, egy órával többet alhatunk.

2015. október 25-én, vasárnap egy órával kell visszaállítanunk az órákat, hajnali 3 órakor 2-re. A téli időszámítás 2016. március 27-ig tart. Az őszi óraátállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amitől az órák tavasszal való előreállítása idején térünk el.

Eredetileg azért vezették be az óraátállítást, hogy a nappalokat hozzá igazítsák a lakosság napi menetrendjéhez. Az 1973-as olajárrobbanást követően 1976-ban Franciaországban vezették be először. Az indoklás nem volt más, mint az, hogy ezzel nagyjából 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia takarítható meg. Energiatakarékosság céljából vezették be a téli és nyári időszámítási rendszert Magyarországon is 1980-ban. Ma már rendelet szabályozza az időszámítást az Unióban, melyet a tagállamokhoz igazítottak.

A vélemények napjainkban megoszlanak az óraátállítással kapcsolatban, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. Legfrissebb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

Forrás: idokep.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: