Otthon / Barcsi hírek / Küzdelem a földprivatizáció ellen

Küzdelem a földprivatizáció ellen

Tegnap zajlott az állami földek eladásáról szóló vitanap az Országgyűlésben. A déli-somogyi honatya, Ander Balázs is felszólalt. Vele készítettünk interjút.

 

Helló: A tegnapi földprivatizációs vitanapon egy érdekes irodalmi párhuzammal kezdett. Mi volt ezzel a célja?

Ander: Szerettem volna újra az illetékesek figyelmébe ajánlani Fábry Zoltán, felvidéki magyar író híres szociográfiáját. Ismét javasoltam, olvassák el, mit írt a csehszlovák fennhatóság alá kerülő kárpátaljai Bátyu településéről „Az Éhség legendája” című könyvében.

Helló: Milyen mára vonatkoztatható tanulságról olvashatunk ott?

Ander: A trianoni országcsonkítás után a csehszlovák hatóságok elvették Lónyay gróf 3400 holdas birtokát, amiből 3398 holdat kiosztottak hetvenöt cseh telepes családnak. Ingyen vagy hosszú lejáratú kölcsönre. A falu színmagyar lakossága pedig kapott 2 hold földet. Ötezer koronáért. Temetőnek. Tehát megfosztották a közösséget az egyetlen valamirevaló erőforrásától.

Helló: Azért a kormány nem külföldi családoknak adná a földet…

Ander: Félreértés ne legyen, nyilván nem csehszlovák telepeseknek juttatná a kormány most a földeket, de hogy nem is az adott közösség érdekeit, a magyar társadalom hosszú távú céljait, a vidék megmaradását szolgálja utolsó stratégiai kincsünk lenyúlása, az a földügyek körüli eddigi botrányok fényében egész biztosnak látszik.

Helló: Mire alapozza mindezt?

Ander: A megtapasztalt valóságra. Mert mi is a helyzet? Mit hozott a módszerváltás két és fél évtizede? Szűkebb pátriánk, Somogy földjeinek nagy részét is vastag pénztárcájú, de mifelénk mégiscsak úgy mondanák, jöttment külföldi nyerészkedők kaparintották meg piszkos zsebszerződésekkel. Olasz, osztrák, belga nagyurak kezében a vidék, ami nem csoda, hiszen bizonyos gyanús földügyekben még az ügyész és a hős elszámoltatási biztos keze is megremegett. S volt olyan eset, amikor majd 8000 hektárt sikerült az országhódítóknak megszerezni. 99 évre. Hektáronként mindössze tíz forintért.

Helló: Nem csak idegen földesuraktól szenved a vidék…

Ander: Ahol pedig nem idegen az új földesúr, ott zömmel hazai zrt-k, döbrögik terpeszkednek. Latin-amerikai típusú birtokszerkezet alakult ki, ami olyan messze van a Kert-Magyarország gondolatától, de még a Nemzeti Vidékstratégia elképzeléseitől is, mint Makó Jeruzsálemtől.

Helló: A földbérletpályázat sem segített ezen?

Ander: Nem. Mindezt megtetézte a földbérlet-pályázatok megyénken belül is több helyen botrányt okozó gyakorlata, hiszen Ángyán József ötödik földjelentéséből pontosan tudhatjuk: Somogyban a földbérlet-pályázatok közel felét három nagy érdekeltség nyerte. De az is joggal verte ki a biztosítékot a babócsai gazdák körében, amikor a helyi zrt.-hez köthető bizonyára jó kérges tenyerű pesti egyetemista lánykák jutottak földhöz.

Helló: Mégis, mi a baj mindezzel?

Ander: A mezőgazdasági alapanyag-termelő, monokultúrás nagybirtokok munkaerőt alig alkalmaznak. Viszont az elmúlt pár évben a 12 Dél-somogyi nagy agrárcégóriás 18 milliárd forintot kasszírozott csak földalapú támogatásból. Mennyit éreztek meg ebből az itt élő emberek? Hasznosulhatott-e volna jobban ez az irdatlan mennyiségű pénz?

Helló: Mert mi most a helyzet?

Ander: A falvak lakossága vegetál. És már a második generáció nő úgy fel a nyomorba süppedt kistelepüléseken, hogy az időszakos közmunkán kívül nem látták a szülőket dolgozni menni.

Helló: Ön így fogalmazott: “Nagyon kérem kormánypárti képviselőtársaimat, hogy gondolkodjanak el mindezen, hiszen Önök is pontosan tudják, mindezt nemzetstratégiai kérdésnek is tekinthetjük. Márpedig ha most hűbéreseiknek adják a földet, akkor elfogy az a bázis, amire a szociális vagy a demográfiai földprogramot alapozhatnák.”

Ander: Tudom, mindezek előadása szentségtörésként hat a kormánypárti padsorokban, hiszen volt már olyan fideszes képviselőtársam, aki minderre, idézem, így felelt nekem: “Ha valaki figyelmesen végighallgatta, meg úgy a lelkébe szállt volna, akkor közel állt volna szerintem hozzá, hogy felvágja az ereit… Ilyen gazdasági fellendülés és ilyen munkahelyteremtés Európában meg a világon nincs, mint Magyarországon. Ehhez képest ilyen véghalált improvizálni, az elég nehéz.”

Helló: Ön másként látja?

Ander: Sajnos én másként látom. De ha nem hiszik, járjanak utána. Szívesen meginvitálom Önöket egy Dél-somogyi falujárásra.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ander: A kormány még egyet csavart a neoliberális présen, ami a magyar dolgozókat szorítja harapófogóba

“A foglalkoztatási törvények kapcsán a kormány újra kimutatta a foga fehérjét, hiszen ismét csavartak egyet …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: