Otthon / Ország-Világ / Felkészülés a téli időszakra
A kép forrása: internet

Felkészülés a téli időszakra

A téli időszakra való felkészülésben érintett szervezetek részére tartott értekezletet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A megbeszélésen a katasztrófavédelem mellett a rendőrség, a honvédség, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Közút, a GYSEV vasúttársaság, az E.On, az ÁNTSZ, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselői jelentek meg.

Az értekezletet dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy az államigazgatás, azon belül is az értekezleten magukat képviseltető szervezeteknek a feladata, hogy az állampolgárok rendkívüli téli időjárási helyzetben is a megszokott módon élhessék hétköznapjaikat, senkinek ne kelljen egy erős havazás miatt nélkülöznie. A főigazgató kiemelte, hogy a rendvédelmi szerveknek minden évszakban gyorsan kell beavatkozniuk a különféle váratlan helyzetekben, de a hideg téli időjárás megköveteli az ennél is gyorsabb, azonnali reagálást.

A katasztrófavédelem rendkívül szoros kapcsolatban áll a meteorológiai szakterülettel, hiszen a megbecsült, majd számításokkal igazolt várható időjárási jelenségek függvényében tud megfelelő módon felkészülni a legkülönfélébb helyzetek kezelésére.
Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, a katasztrófavédelem országos polgári védelmi főfelügyelője a téli időjárás kapcsán kifejtette: a katasztrófavédelem azonosította azokat a helyszíneket, amelyeknél egy intenzív havazás vagy ónos eső miatt fennakadások, járhatatlan útszakaszok alakulhatnak ki. A társszervekkel közösen megszerveztük és biztosítjuk ezeken a helyeken azt az erő- és eszközállományt, amelyekkel normalizálható a helyzet.

A tűzoltósági szakterület vezetője, dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok a hivatásos és önkéntes tűzoltóegységek téli alkalmazási lehetőségeit ismertette. Előadásából kiderült, 105 hivatásos tűzoltó-parancsnokságon és 41 katasztrófavédelmi őrsön, amely kiegészül a 23 önálló beavatkozási joggal rendelkező önkéntes tűzoltó egyesülettel, összesen 7496 tűzoltó áll 24/48-as váltással készenléti szolgálatban, összesen 603 technikai eszközzel. Ez azt jelenti, hogy egy adott napon több mint 1500 fő lát el szolgálatot a nap 24 órájában, ők a riasztás felvételét követő 120 másodpercen belül elindulnak a káresemény helyszínére.

Az iparbiztonsági szakterületet képviselő Kozma Sándor tűzoltó ezredes a veszélyes üzemek és a létfontosságú infrastruktúrák védelméről beszélt. Mint mondta, a veszélyes technológiák fagymentesítésén túl a télen zajló veszélyesáru-szállítás is feladatot ad a katasztrófavédelemnek. Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni az energia-, élelmiszeripari és szállítási, valamint az egészségügyi és informatikai szektorok biztonságos működésének garantálásáról sem.

Forrás: somogy.katasztrofavedelem.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: