Otthon / Dél-somogyi hírek / A Nagyatádi Szabó Istvánra emlékeztek Csokonyavisontán
A kép forrása: sonline.hu

A Nagyatádi Szabó Istvánra emlékeztek Csokonyavisontán

Idén is megemlékeztek a földosztó Nagyatádi Szabó Istvánról a halálának évfordulóján Csokonyavisontán. Földosztó miniszterként ismerte meg az ország, szegény és egyszerű protestáns gyermekként nevelkedett.

Haraszti Attila polgármester emlékeztette a jelenlévőket a földosztó miniszter szülőházánál, hogy egykori kis tanítóból lett minisztere Magyarországnak. Haraszti folytatva azt mondta, hogy munkája arra ösztönöz bennünket, hogy kövessük őt és tekintsünk rá példaként.

Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő első felszólalóként azt mondta, hogy nemcsak politikus, hanem egy teljes társadalmi osztály, a magyar parasztság előtt tesszük le a koszorúkat. A Nagyatádi Szabó István az eke szarva mellől indult és a parlamentben igaz államférfivé tudott válni, miközben soha nem feledte azt, honnnan jött.

Ander Balázs hozzátette azt is, hogy az egykori miniszter a gyereket emberségre tanította, és többször felkelt a bársonyszékből, hogy visszatérjen az egykori szülőfalujába, Erdőcsokonyába a földeken kapálni. Somogy szülötte azt is kérte, hogy az emberek ne a paraszt, hanem a kisgazda megfogalmazást használják.

Szászfalvi László kormánypárti országgyűlési képviselő ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy a munka mindig a hivatás és küldetés, amit a Nagyatádi Szabó István életműve is igazol.  A nemzeti egységre törekedett, miközben büszkén vállalta református vallását, örökségét, tradícióit, megélte és továbbadta a közéletben és a politika minden szintjén. Ahogy mondta, a hazaszerető és igazi hazafi Nagyatádi Szabó Istvánt az a küldetés vezette, hogy hozzá kell járulnia a szegényeket a földhöz juttatásához. Mert akié a föld, azé az ország.

Torgyán József a Független Kisgazda Párt volt elnöke, egykori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter beszédében azt mondta a jelenlévőknek, hogy nem engedhetjük a vidéket sárba tiporni, ennek a zászlóshajója lett Csokonyavisonta. Egységes képet kell kialakítani a kisgazda mozgalom elhivatott hívéről, kezdeményezéseit új köntösbe kell ültetni, mert hiszi, hogy ez Magyarország felvirágoztatásának egyetlen módja.

Torgyán József azt javasolta, hogy 2017. szeptember 17-én, Nagyatádi Szabó István születésénak évfordulóján egy csokonyaisontai „földművelő örömünnep”, tanácskozás emlékezzen a hely szülöttjére.

Forrás: sonline.hu nyomán

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Osztályok szűnhetnek meg a Nagyatádi Kórházban? Vajon igaz a pletyka?

Az a szóbeszéd járja, hogy Nagyatádon megszüntetnék az aktív kórházi ágyak számát, a belgyógyászat, a …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: