Otthon / Barcsi hírek / Lezsírozott földrablás? – figyelőszolgálatot állít fel a Jobbik

Lezsírozott földrablás? – figyelőszolgálatot állít fel a Jobbik

Figyelőosztagokat állít fel a Jobbik, hogy az állami földek privatizációjakor történő esetleges visszaéléseket feltárják. Erről beszélt Ander Balázs, a párt barcsi országgyűlési képviselője a pénteki sajtótájékoztatóján, a megyei kormányhivatal előtt.

Államilag megtervezett, előre lezsírozott földrablás zajlik az országban, és az állami földek piacra dobása az utolsó tőrdöfés a vidéknek,

állította Ander Balázs. Ezután nem marad más szerep: a hűbéres nagybirtok cselédje lesz a magyar falu, amely az utolsó esélyét veszti el a felemelkedésre.

Somogyban 1200 hektárt, 500 földrészletet érint az akciós kótyavetye. Ádándon és Göllén 200 hektárt vernek dobra 400 millió forintért. Ennyi pénze nincs a családi gazdálkodóknak, tehát feltehető, hogy a kormány propagandájának ellenére nem kérges tenyerű kisgazdákhoz jut a somogyi föld, sokkal inkább valószínű, hogy kérges lelkű agrárcápák kaparintják meg.

Az elmúlt évtizedek alatt a vidéket az élelmiszeripar beszállítójává züllesztették, vélte. Egy latin-amerikai típusú nagybirtokrendszer valósult meg, ezzel együtt a megye többi területén pedig egy szociokulturális gettó, egy elmaradott rezervátum alakult ki, amelynek viszonyai megkövesedni látszanak. Az állami földek eladásával ezek a területek csak egyre nőnek, és félő, hogy amikor összeérnek, magával rántják az egész megyét.

Ander Balázs országgyűlési képviselő
Ander Balázs országgyűlési képviselő

A földek 60 százaléka eddig sem a helyi gazdáknak jutott. Sokkal inkább a barátoknak osztották ki, és a jelenlegi bérlőknek most elővásárlási joga van az állami földekre. A nagybirtokosoknak nincs társadalmi felelősségvállalása, nem oldják meg a vidék foglalkoztatási gondjait. Ezt a piactól elvárni nem is lenne reális, éppen ezért kellene állami szabályozás, a párt ezért foglalkoztatási kötelezettséget írna elő a nagybirtokosoknak. A korlátlan birtokméretet sem tennék lehetővé, mert a mostani szabályozással, strómanok segítségével hatalmas területek juthatnak egyetlen kézbe. Egy szociális földprogram kellene, amelyre ígértet tett a kormány, de mégsem valósította meg.

A Jobbik mindent megtesz azért, hogy megakadályozza az állami földek elrablását, és feltárják a visszaéléseket, jelentette ki Ander Balázs. Mindenkitől jelzéseket és bejelentéseket várnak, akik tisztességtelenséget tapasztalnak a földszerzés során. Figyelőosztagokat állítanak fel, és az utolsó árverésen is ott lesznek, ígérte.

Sonline.hu nyomán

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Ander: A kormány még egyet csavart a neoliberális présen, ami a magyar dolgozókat szorítja harapófogóba

“A foglalkoztatási törvények kapcsán a kormány újra kimutatta a foga fehérjét, hiszen ismét csavartak egyet …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: