Otthon / Ország-Világ / Méhészeti egyesület: laborvizsgálatok mutatták ki a hamis kínai mézet a magyarországi mézkeverékekben
A kép forrása: Bodnár Csaba/Vidék.MA

Méhészeti egyesület: laborvizsgálatok mutatták ki a hamis kínai mézet a magyarországi mézkeverékekben

Több, Magyarországon forgalmazott, hamisnak minősült méz vizsgálati eredményeit küldte el az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih), ezek alapján reményeik szerint hamarosan lépéseket tehet a hivatal a hamisított kínai mézet tartalmazó termékek ellen – közölte Cserényi Péter, az OMME elnökhelyettese hétfőn az MTI-vel.

Az OMME a Méhészeti Nemzeti Program keretében évente több száz mézmintát ellenőriztet laboratóriumi vizsgálatokkal – olvasható a közleményben.

Az egyik brémai mézlaboratórium a Magyarországról származott európai uniós és nem uniós mézkeverék közül öt mintában mutatta ki a hamis kínai mézet, a vizsgált termékek 40 százaléka pedig ipari méznek minősült – mondta Cserényi Péter.

Az egyesület nagy reményeket fűz ahhoz, hogy egy nantes-i laboratórium akkreditáltatta mézre a mágneses magrezonancia vizsgálatot (NMR), amely egyszerre több mint 30 összetevő vizsgálatát teszi lehetővé. Az adatokat összehasonlítják a begyűjtött mézmintákkal (autentikus referencia adatbázis), ez alapján választják ki a hamis mézeket.

Az OMME már több magyarországi mézmintát is küldött Nantes-ba, a vizsgálat eredményeire még várni kell – mondta el az egyesület elnökhelyettese.

Ugyanakkor a brémai laboratóriumban is folyamatban van az új módszer akkreditálása, és vállalták, hogy még az akkreditálási folyamat befejezése előtt elvégzik az NMR vizsgálatot a már náluk lévő mintákon – tette hozzá Cserényi Péter.

Az OMME elnökhelyettese szerint az új módszer az egész unióban megoldhatja a hamisított méz okozta problémát, mert olcsó pontos és gyors vizsgálatot tesz lehetővé, amellyel a hatóságok fellépése is hatékonyabb lehet.

Magyar, horvát, román, szlovák, francia, görög és német méhészek október 30-án tartottak tüntetést Brüsszelben, amelyen a Kínából az Európai Unióba irányuló mézimport szabályozásának szigorítását követelték – informált az MTI.

Forrás: videk.ma

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: