Otthon / Ország-Világ / SZÁZTÍZ MILLIÓ EURÓ KÁRTÉRÍTÉST KÖVETEL A MAGYAR ÁLLAMTÓL EGY PORTUGÁL KEKSZGYÁRTÓ CÉG
A kép illusztráció. Forrása: internet

SZÁZTÍZ MILLIÓ EURÓ KÁRTÉRÍTÉST KÖVETEL A MAGYAR ÁLLAMTÓL EGY PORTUGÁL KEKSZGYÁRTÓ CÉG

Lezárult a magyar állam és a DanCake portugál kekszgyártó vállalat közötti jogvita miatt indított nemzetközi választott bírósági eljárás első szakasza, a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjának (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID) döntése szerint Magyarország a Fővárosi Törvényszék ítéletével megszegte a külföldi befektetések védelmére vonatkozó alapelveket. A Dancake összesen 110 millió euró kártérítésre tart igényt – közölte a cég az MTI-vel szerdán.

A portugál cég azért fordult a választott bírósághoz, mert 2006-ban a Fővárosi Törvényszék egy beszállító kezdeményezésére  felszámolta a vállalatot annak ellenére, hogy a kevesebb mint 10 ezer eurós lejárt tartozást a DanCake a beszállító felé rendezte tartozását, és a hitelezőkkel is megállapodásra jutott a cég megmentéséről. (A DanCake akkori értéken 22 millió eurós beruházást hajtott végre Magyarországon a kilencvenes években, amivel több mint 70 munkahelyet teremtett.)

A cég közölte: az eljárás 2012 és 2015 között zajlott, a pereskedést lezáró végleges ítélettel szemben nincs helye fellebbezésnek, ami a DanCake győzelmét jelenti. A vállalat szerint ez az első alkalom, hogy Magyarország pert veszített a nemzetközi fórumon, így az ítélet fontos mérföldkő abban a folyamatban, amelynek célja a külföldi befektetések védelmének megfelelő biztosítása az országban.

A döntés után az eljárás az utolsó szakaszához ért, most arról döntenek, hogy a portugál vállalat milyen kártérítést kapjon. Ez 2015 október és 2016 október között zajlik, a végső ítélet várhatóan 2017 márciusban lesz.

A DanCake független nemzetközi tanácsadók elemzésére alapozva összesen 110 millió eurós kártérítésre tart igényt az 1997-es befektetésének, valamint a potenciális üzleti haszon elmaradásának kompenzációjaként. Ez tartalmazza a DanCake Portugália közvetett veszteségét, valamint a nyolc évig tartó jogvitából eredő költségek megtérítését is.

Az MTI kérdésére, hogy miért a választott bíróság tárgyalta az ügyet, a cég közölte: erre a Magyarország és Portugália között fennálló kétoldali beruházási egyezmény ad felhatalmazást. A bíróság döntése végleges, nem fellebbezhető, a kompenzációs díj kifizetését az Európai Unió garantálja. Közlésük szerint voltak kísérleteik az ügy megoldására az akkori kormányzattal, amelyek zátonyra futottak, ezt követően nyújtották be kárigényünket az ICSID felé. A kártérítés összegét független nemzetközi jogi szakemberekből álló választott bíróság fogja megállapítani. A cég a felszámolás óta nem tevékenykedik Magyarországon.

A DanCake évi 50 millió euró forgalmat lebonyolító cég a világ második legnagyobb vajas keksz gyártója, kekszeket, kétszersülteket és süteményeket gyárt, több mint 80 országba exportál világszerte. Partnerei között van a Lidl, az Aldi, a Walmart, a Tesco, az Auchan és számos más áruház – informált az MTI.

Forrás: videk.ma

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: