Otthon / Barcsi hírek / Cigányügyi vitaestet tart a Jobbik Barcson

Cigányügyi vitaestet tart a Jobbik Barcson

Ezen a héten pénteken érdekesnek ígérkező vitaest lesz a Dráva-parti kisvárosban, Barcson. A Jobbik országgyűlési képviselője Ander Balázs, vitára hívta ki az ország egyik legismertebb romaügyi szakértőjét Forgács Istvánt. Ez a vita a második menet lesz, hiszen néhány hete az N1 Tv K.O. című műsorában már összecsaptak a felek. Hogy mire számíthatunk, azt megtudhatják Ander Balázs képviselőtől a vele készült interjúból.

Helló: Képviselő úr! Mi lelte a jobbára inkább a bakancsos masírozásairól elhíresült Jobbikot, hogy most cigányügyi vitaestet rendeznek?

Ander: Szerencsésebb lenne ezeknek az ostoba kliséknek az elhagyása. Miféle „bakancsos masírozások”? A megyén belül hosszú évek alatt két rendvédelmi demonstráción vettem részt. Egyszer Böhönyén, egyszer pedig Nemesviden. Soha, ismétlem, soha nem fordult itt elő, hogy csupán a hecc kedvéért vonult volna ki valahova a Jobbik. Nem feszültséget gerjesztettünk, hanem mindkétszer olyan helyre mentünk, ahol már komoly – a hatóságok által nem kezelt – feszültség volt, vagy pedig felháborító bűncselekmény történt. Böhönyén egy nyolcvanéves magyar nénit erőszakolt meg egy többszörösen büntetett előéletű előember, Nemesviden pedig olyan rossz volt a helyzet, hogy a falu törvénytisztelő polgárai rózsaszirmot szórtak az ott megjelenő jobbikosok és gárdisták elé. Nyilván nem véletlenül.

Helló: Jó. Akkor máshogy kérdezem. A néppártosodás, a cukikampány része, hogy demonstráció helyett most egy vitaest keretén belül fognak beszélgetni?

Ander: Elég rosszindulatú feltételezés. Nincs szó ilyen számító machinációról. Emlékeztetném arra, hogy 2010 őszén a megyei közgyűlés Kisebbségi Bizottságának elnöke lettem. Soha nem okozott gondot, hogy konstruktív módon, normális, civilizált módon vitassunk meg dolgokat. Tehát kár itt most valamiféle nagy irányváltást vizionálni.

vitaest cs

Az esemény plakátja. Forrás: Facebook

Helló: Veszekedésig fajuló, durva vitára számít?

Ander: Őszinte, tabuk nélküli beszélgetésre.

Helló: Mit kell tudni a meghívott vendégről?

Ander: Forgács István az ország egyik vagy a legjobb romaügyi szakértője. Cigány származású emberként belülről látja ennek a közösségnek a problémáit. Sokszor támadták is szókimondó stílusa miatt. Mindenkit csak arra biztatok, hogy nézze meg a legnépszerűbb videómegosztó portálon is megtekinthető „pesti fekete doboz” c. műsor vele készült részét.

Helló: Kiket várnak a vitaestre?

Ander: Mindazokat a felelősen gondolkodó embereket, akiket érdekel, hogy merre halad az ország szekere. A cigány társadalom megoldatlan problémái szakadékba rántják-e az egész társadalmat? Van-e kiút, vagy szükségszerű összeomlás vár ránk?

A vitaesthez egy kis kedvcsináló videót is közzéteszünk. A két fél az N1 Tv K.O. című műsorában már vitázott egyet. Egy biztos érdekes estének nézünk elébe.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: