Otthon / Nagyatádi hírek / Megszűnhet a gimnázium Nagyatádon?
A kép forrása: panoramio.com

Megszűnhet a gimnázium Nagyatádon?

A sonline.hu írja a cikkében, hogy a Kaposvári Szakképzési Centrum Nagyatádi Ady Endre Gimnáziuma, Szakképző iskolája és Kollégiuma is azon a 32, az idén júliusban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) került intézmény között szerepel a hvg.hu szerint, melyekben megszűnik a gimnáziumi képzés.

 

A sonline.hu már a nyár elején írt ilyen hírekről, de akkor az intézmény igazgatója, Büttnerné Bódy Ágnes cáfolta, hogy kivezetnék a gimnáziumi képzést az iskolából, Ormai István, a város polgármestere viszont lakossági fórumot és aláírásgyűjtést is szervezett a gimnáziumi osztályok megmaradásáért. Mivel a szakképzési rendszer átalakult, ezért Somogyban összesen ötven feladat-ellátási hely, a fejlesztő képzéseket nyújtó iskoláknál pedig speciális szakiskolai feladatellátás került az NGM-hez. Az új szakképzési törvény rendelkezései alapján a gimnáziumi nevelés és oktatás nem szerepel.  Ennek értelmében jogszabály-módosításra lenne szükség, hogy a jelenlegi vegyes iskolákban megmaradhasson a gimnáziumi képzés. Sajnos ilyen nem született, így a vonatkozó kormányrendelet az irányadó, melyben megyére lebontva szerepelnek az érintett oktatási intézmények. Somogy megyéből egyedül a nagyatádi Ady.

A sonline.hu megkeresésére Ormai István azt mondta, hogy ellentmondásos információk jutottak el hozzája az iskolai gimnázium képzésénnek a jövőjéről. Csiba Ágota, az intézményt is irányító Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója a héten úgy tájékoztatott, hogy a 2016-2017-es tanévben kettő gimnéziumi osztály indítására kap lehetőséget az intézmény.

A város polgármestere, Ormai István hozzátette azt, hogy a sajtóból értesültek arról, hogy az NGM fenntartásába került 32 vegyes típusú középiskolában a jövőben meg akarják szüntetni a gimnáziumi képzést.

A városvezető kijelentette,- hogy ez elfogadhatatlan lenne! Tvább folytatva elmondta azt is, hogy eleve elhibázottnak tartottuk, hogy a középiskola a minisztériumhoz került, mert az osztáyok és a tanulók nagyobb része gimnáziumi képzésben vesz részt, vagy ez a profil meghatározó. Ezt már az év elején, még a döntés előtt jeleztük, s mindkét illetékes minisztériumnak többször is eljuttattuk álláspontunkat: hosszú távon ragaszkodunk a hagyományos gimnáziumi képzéshez. Az aláírásgyűjtéssel ezt a városlakók is megerősítették, hiszen több mint háromezer szignó gyűlt össze támogatásként.

Ormai István szerint a városban, annak térségében valós igény van a gimnáziumi képzésre, ezért a döntéshozóknak véglegesen le kellene zárniuk az időről időre felmerülő kérdést, a bizonytalanságot, s hosszú távra rögzítenünk kell: garanciát adnak, hogy Nagyatádon megmaradnak a gimis osztályok.

-Melyek, úgy vélem, eredményesen működhetőek – jegyezte meg-, csak vissza kell tenni az iskolát az Emberi Erőforrások Minisztériumához, vagyis a Klikhez. De meggyőződésem, megmarad a gimnáziumi képzés Nagyatádon, s ezért mindent meg is fogunk tenni – szögezte le  a város első embere.

A Kaposvári Szakképzési Centrum főigazgatója nem tud olyan szándékról, mely kivezetné a gimis osztályokat az Adyból.

– Való igaz, nyár elején felröppentek ilyen hírek – mondta Csiba Ágota –, ám akkor még nem hozzánk tartozott az intézmény. (A szakképzési centrumok csak az Adyval kapcsolatos hírek után alakultak meg – a szerző.) Semmi sem indokolja, hogy megszűnjenek a gimnáziumi osztályok, hiszen járási székhelyről van szó, ahol ilyen típusú képzés nincs más iskolában, igény is van rá, s az oktatás színvonala is megfelelő.

Csiba Ágota megerősítette: a következő tanévre két osztálynyi gimnazista beiskolázására kaptak lehetőséget, s mindent el is követnek, hogy sikerüljön teljesen feltölteni a keretszámot.
– Erről az iskola igazgatóját és a polgármester is tájékoztattam – tette hozzá –, olyan dokumentumot pedig nem ismerek, mely a nagyatádi gimnáziumi osztályok kivezetéséről szólna.

Forrás: sonline.hu nyomán

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tisztújítás: közülük kerülhet ki a Jobbik következő vezetése

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: