Otthon / Sportos / Nyertünk Oslóban!
Guzmics Richárd (k), valamint a norvég Alexander Soderlund (b) és Even Hovland (j) a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. MTI Fotó: Illyés Tibor A kép forrása: telesport.hu

Nyertünk Oslóban!

Küzdelmes mérkőzésen nyert a magyar válogatott Norvégia ellen, így előnybe került az Eb-pótselejtezős párharcban. A magyar győzelem értékét növeli, hogy utoljára 34 éve nyertünk a skandináv ország válogatottja ellen. Folytatás vasárnap, a Groupama Arénában.

0-1-re győzött a magyar labdarúgó-válogatott Oslóban, ezzel pedig egy gólos előnyt szerzett a jövő évi Eb-részvételért folytatott párharcban Norvégiával szemben.

A norvég válogatott nagy lendülettel kezdte a mérkőzést, a 100. válogatottságát ünneplő Királynak már a harmadik percben bravúrral kellett hárítania, majd az ezt követő szögletből szintén kimaradt egy hazai lehetőség. Eleinte kissé zavarodottnak tűnt a magyar csapat, a középpályán egyáltalán nem sikerült megszűrni az északiak akcióit. Alig tíz perc elteltével kiszabadult a szorításból Bernd Storck együttese, amely egy szép támadás végén az újonc létére bátran futballozó Kleinheisler révén veszélyeztetett. Ez figyelmeztető jel volt a norvégok számára, ugyanis visszavettek a tempóból, és kiegyenlítetté vált a találkozó.

Kissé “leült” a mérkőzés, egy-egy magyar labdavesztésből többször veszélyesen megindultak a norvégok, azonban rendre rossz megoldásokat választottak a három a három, vagy a négy a négy elleni szituációkban. Ezt követően viszont szinte teljesen elnémult a stadion – a vendégszektort kivéve -, ugyanis egy szép magyar támadás végén Kleinheisler második próbálkozása már utat talált a kapuba, így a Puskás Akadémia 21 éves szélsője góllal debütált a válogatottban, s azonnal az őt beállító német szakvezetőhöz rohant, és a nyakába ugrott.

A játékrészből hátralévő időben nagy fölényben futballozott Norvégia, néhányszor Királynak is közbe kellett avatkoznia, de igazán nagy ziccerük nem volt a hazaiaknak. Ugyanakkor az nyomasztó volt, hogy a magyarok a félpályát is alig lépték át, igaz, az egyik ilyen szórványos támadás végén Elek hagyott ki egy nagy helyzetet – a keresztléc fölé fejelt – Kleinheisler pontos beadása után. A folytatásban sem változott a játék képe, teljesen beszorult a magyar csapat. Szinte csak az volt a kérdés, meddig bírja a magyar védelem a nyomást. Azonban hiába záporoztak a beadások Király kapuja elé, hiába rohamoztak a norvégok, egyszerűen nem találtak rést a vendégek hátsó alakzatán, sőt az egész második félidő egyetlen magyar kontrájának végén Dzsudzsák ziccerben a kapusba lőtte a labdát. Ennek ellenére szinte “feltörte a kapu a magyarok hátát”, egy ízben Fiola a gólvonalról mentett, de aztán kicsit enyhült a nyomás.

Az utolsó tíz percre aztán minden energiájukat mozgósították a norvégok, és utolsó rohamra indultak. Ekkor a szerencse is a magyarok mellé szegődött, ugyanis a magyar csapatot egyszer a keresztléc mentette meg, de a szervezett, hősies és sokszor önfeláldozó védekezés kifizetődött, mivel kibírta a nyomást a lefújásig. Ezt követően a magyar szurkolótábor “Fülöp Marci, Fülöp Marci” rigmussal emlékezett a csütörtökön 32 évesen elhunyt korábbi válogatott kapusra.

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: “Most örülünk, de még nem nyertük meg a párharcot, csak az első lépést tettük meg a kitűzött cél felé. Kicsit megilletődötten kezdtünk, de Király az elején nagyot védett, ami nagyon kellett. Az egész csapat kiválóan játszott, büszkék lehetnek magukra a futballisták. Nehéz meccs lesz a vasárnapi, mert ma is jól játszottak a norvégok. Picit azért javultak az esélyeink, de most sincs veszítenivalónk, a rivális az esélyesebb”.

Per-Mathias Högmo, a norvég válogatott szövetségi kapitánya: “Még csak a felén vagyunk túl a párharcnak. Jól játszottunk, elég helyzetet dolgoztunk ki, de nem sikerült betalálnunk. Továbbá a Napnál is világosabb, hogy nem kaptunk meg egy büntetőt. Nagyon várjuk a magyarországi visszavágót, nem tragédia ez az 1-0-s vereség, mert gondoljuk csak el, mit fognak érezni a magyarok, ha gólt kapnak, mert tudják majd, amennyiben még egy gólt kapnak, kiesnek”.

Eredmény, Eb-pótselejtező, 1. mérkőzés:
Norvégia – Magyarország 0-1 (0-1)
Oslo,  Ullevaal Stadion, 28000 néző. Vezette: Clattenburg
gól: Kleinheisler (26.)
sárga lapok: Tettey (19.), Elabdellaoui (65.), illetve Gera (23.), Kádár (34.), Guzmics (39.)
szögletarány: 16-0

Forrás: telesport.hu

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Egy orosz tornász az Ukrajna elleni invázió támogatását szimbolizáló Z betűvel a dresszén állt ukrán versenytársa mellé a dobogón

Ivan Kulijak orosz tornász viselkedését sokkolónak nevezték. A szombati versenyt az ukrán Kovtun Illija nyerte …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: