Otthon / Kultúra és Tudomány / SZÍVINFARKTUS UTÁN A LEGHATÉKONYABB REHABILITÁCIÓS MÓDSZER AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS!
A kép forrása: videk.ma

SZÍVINFARKTUS UTÁN A LEGHATÉKONYABB REHABILITÁCIÓS MÓDSZER AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS!

Hazai tudományos bizonyíték született, hogy súlyos szívinfarktus után az életmódváltás a rehabilitáció legjobb módja.

A súlyos szívinfarktus utáni rehabilitáció gondosan megtervezett életmódváltással hatékonyabb, mint a hagyományos módszerek.

Ezt sikerült magyarországi körülmények között elsőként bizonyítania annak a tudományos kutatásnak, amelyet a QUINTESS Tudásközpont Közhasznú Nonprofit Kft. és REXTRA Kereskedelmi Kft. alkotta konzorcium végzett 200 szívinfarktuson átesett beteg körében egy, a Széchenyi 2020 keretében, a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósult projektben.

A kutatócsoport Quintess NovaCord néven új, speciális összeállítású, intenzív életmód programot hozott létre, mely az optimális kardiológiai rehabilitáció étrendi, edzési, pszichológiai, oktatási és motivációs elemeit egységes rendszerbe fogja össze.

Hazánkban a keringési betegségek még mindig a halálesetek több mint feléért felelősek. Tény, hogy óriási sikereket értünk el a szívinfarktus heveny ellátásában az azonnali katéteres intervenció megszervezésével, és az ajánlások szerinti életmentő gyógyszeres kezeléssel. A keringési krízisekhez, így az infarktushoz vezető okok nagy része azonban a helytelen életmódból származik. Ennek a helyzetnek a megváltoztatása, de legalább is módosítása rajtunk, az életmódunkon múlik.

 

A 200 beteg bevonásával végzett vizsgálat azt kutatta, hogy a megszokott eljárásokhoz képest jobb eredményt hoz-e, és ha igen, mennyivel, az infarktus után azonnal megkezdődő, három hónapon keresztül, intenzíven és interaktívan folytatott életmódváltás.

A kutatás során az intenzív életmódváltást végző 80 beteget hasonlították azokhoz a betegekhez, akik a jelenlegi hagyományos, három hetes intézményi kardiológiai rehabilitációban részesültek (60 fő), illetve akik azt sem vállalták (60 fő). Mindhárom csoport betegeiben jól észlelhető volt a katéteres beavatkozás gyógyító hatása, pulzusszámuk és koleszterinértékük csökkenése pedig mutatta, hogy mindannyian lelkiismeretesen szedték gyógyszereiket. Ami azonban csak a teljes életmódváltást szervezett körülmények között megvalósítók között volt mérhetően, pozitívan különböző, az a dohányzásról való leszoktatás, a vérnyomás csökkenése, a has körfogatának csökkenése, a stressz státusz, a lelki egészség javulása, és nem utolsósorban az edzettség. A vérlemezke-gátlás, a vérlemezke-aktiváció mutatói is csak közöttük javultak a három hónap alatt, noha minden beteg szedte a kettős vérlemezke-gátló gyógyszereket. Ez az eredmény az intenzív életmódváltás módszerével és folyamatában úgy jött létre, hogy a betegek a négy-öt napos invazív kardiológiai ellátást követően azonnal fekvőbeteg rehabilitációs intézetbe kerültek, ahol 8 fős csoportokba szervezték őket, és ettől kezdve e csoportokban történt a betegek mentális, lelki, fizikai átnevelése, oktatása, edzése. A három hetes fekvőbeteg szakaszt követően a csoport ambuláns rehabilitációs formában folytatta munkáját, hetente kétszer jártak edzésre, valamint csoportfoglalkozásra, oktatásra.

Összefoglalva megállapítható, hogy a jelenleg elfogadott és finanszírozott rehabilitációs és gondozási folyamatokhoz képest az ebben a projektben kipróbált csoportterápiás eljárás javítja a betegek kockázati státusát, mely egy következő esemény kivédésében, a másodlagos megelőzésben hatékonyabb eredményt ad.

A betegek aktív, csoportos együttműködésben tartása, motiváltsága, a közös edzések és oktatások sora nem csak az életesélyeket javította, hanem a betegek lelki egészségét is visszaadta a szívrohamot követő vészterhes élethelyzetben. A program fő újdonsága abban áll, hogy folyamatos mentális partnerség, coaching épült ki a csoportot vezető szakemberek és a betegek között, mely nélkül, pusztán szomatikus ellátás nyújtásával az életmódváltás nem lehetséges. A fejlesztés eredményeként olyan új, franchise formában is terjeszthető rehabilitációs módszer született és valósult meg a gyakorlatban, amely hatékonyan segíti a betegek szívinfarktus utáni családi, társadalmi beilleszkedését, az életminőségük javulását, valamint visszatérésüket a munkába.

A Quintess NovaCord elnevezésű, új, személyre szabott, innovatív életmód program, tehát szívbetegek számára az eddigieknél eredményesebb rehabilitációs módszert kínál, amelyet elterjesztésre és finanszírozásra ajánlanak a projekt szakmai mentorai:
Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke,
Prof. Dr. Fekete György, a Quintess Tudásközpont Közhasznú Nonprofit Kft orvos igazgatója,
Dr. Kohut László, a Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság főtitkára,
Prof. Dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I.sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára.


További információ kérhető:
– QUINTESS Tudásközpont Közhasznú Nonprofit Kft.,
E-mail: quintess@quintess.hu, telefon: +36 30 405 9545
– Prof. Dr. Kiss Róbert Gábor
E-mail: robertgaborkiss@gmail.com    , telefon: +36 1 465 1966

Forrás: MTI/OTS közlemény/videk.ma

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

60 éve állt egy galériában a 400 éves „hamisítvány”, nemrég kiderült, eredeti Rembrandt – 24.hu

Az egyesült államokbeli Allentown galériájában már több mint 60 éve állt egy közel 400 éves …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: