Otthon / Csurgói hírek / Lehet, bezárják a csurgói Nagyváthy középiskolában található uszodát – tüntettek a szülők
A kép forrása: www.kolping-nkicsurgo.hu

Lehet, bezárják a csurgói Nagyváthy középiskolában található uszodát – tüntettek a szülők

 

Tiltakoztak a csurgói szülők az uszodájukat féltve, mert attól tartanak, hogy bezárásra kerül a létesítmény. Mintegy ötvenen vettek részt a demonstráción. Képviselőjüktől, Madarász Zoltántól a sonline.hu megtudta, hogy már a múlt héten pénteken arra számítottak, hogy leeresztik a vizet, de aznap az úszók még tudtak edzeni.

Rada Heléna végső elkeseredettségében írt levelet, aki két tehetséges úszópalánta anyukája. Négy éve a Csurgói Úszó Egyesület tagjaiként versenyszerűen úsznak. A szülők rengeteg időt töltenek az uszodában a gyermekekkel együtt. A verseny után vasárnapi mise, a hittanórák is a családi élethez tartoznak. A lányuk, Zsófi idén kétszeres országos delfin bajnok lett, a kisebbik pedig jól szerepelt a saját korosztályában. A szervezet több sportolója is számos országos szintű eredményekkel büszhkélkedhetnek. Viszont az elmúlt időszakban sokszor érezték a létbizonytalanságot.

Az édesanya azt állítja, hogy 2014 februárjában, amikor a diákolimpia döntőjére készültek, volt az uszodában víz, fűtés is, de nem engedték be őket, amire a mai napig értetlenül gondol vissza. Próbáltak arra hivatkozni, hogy legalább a döntőbe jutott két gyerek mehessen be, nem engedték. Emiatt dobogós helyezést veszítettek el, és a gyermek hitét egy kicsit. Nem kellett volna feláldozni a lányunk és edzőjének áldozatos munkáját azért, hogy ezáltal egy jobb tárgyalási alku pozícióhoz jussanak az önkormányzattal szemben. Jó ideje a bizonytalanságban vagyunk, de eredményeink egyre fényesebbek – állítja Rada Heléna. – Lehetséges, hogy a gyerekek közül nő fel a jövő Hosszú Katinkája…

Füstös János polgármester azt mondta a sonline.hu hírportálnak, hogy amit meglehet tenni az uszodáért, azt meg is fogják ezután is tenni. Az idén már húsz millió forintos támogatás átutalásra került. A polgármester szerint rendkívül kedvezőtlen hatása lenne a térségre, ha bezárna a létesítmény.  Közös cél a KOSZISZ-szal, a Kolping oktatási és szociális intézményfenntartójával, de úgy látja, hogy ők komplex rendszerben gondolkodva nem tartják rentábilisnak az uszodát, és nem igazán akarnak részt vállalni a terhekből. Pedig 2013 szeptembere óta ők az intézménynek a fenntartói, amikor határozatlan időre, de minimum tíz éves időtartamra átvették a létesítményt. Az uszoda az önkormányzat ingatlanvagyonát képezi, korábban a megyei önkormányzat, majd annak intzéményfenntartási központja, végül a Klik igazgatta, mielőtt a Kolpinghoz került volna. Amikor átvették, tudomásuk volt a nehézségekről. Füstös János folytatva azt mondta, hogy úgy érzik, nem akarnak pénzt fektetni bele, és mintha minden a pénzről szóla a jelenlegi fenntartónál. Már régóta nem csak az uszodáról szól ez a történet.

A Nagyváthy középiskola területén működő konyhát is visszaadták egy évvel ezelőtt, az önkormányzat kénytelen volt átvenni, mint kötelező feladatot. Szeptemberben hárm-négy hétre bezárt az uszoda vízcseres és karbantartás címén. Füstös János polgármester hozzátette azt is, hogy tudnak a szülők demonstrációjáról. Jó úszószakosztály működik ott, és az uszoda a kötelező úszóoktatás színtere is, járási székhely lévén ez a térségi gyermekeket is érinti. Már többszört történt egyeztetés a fenntartóval, de nem sikerült előrébb jutni.

Az uszoda ügyében a sonline.hu megkereste Pintérné Bretus Évát, a csurgói Kolping Nagyváthy János Középiskola igazgatóját, a KOSZISZ oktatási referensét, aki elmondta azt, hogy ez a probléma összetett, mert a létesítmény a szükséges hat hatósági engedélyből öttel nem rendelkezik, emiatt életvédelmi hiányosságok támadtak, valamint a finanszírozással kapcsolatban is komoly nehézségek jelentkeztek az uszodánál.


Forrás: sonline.hu nyománTG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Fiatalok! Ne hagyjátok, hogy eldöntsék a sorsotokat! Szavazzatok ti is!

Lapunk birtokába került egy minden bizonnyal Dél-Somogyban készült hangfelvétel, amelyen az hallható, ahol egy ismeretlen …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: