Otthon / Ország-Világ / AKÁR 500 TONNA BOMBÁT IS DOBHATTAK TEGNAP AZ OROSZOK AZ IÁ-RA
A kép forrása: alfahir.hu

AKÁR 500 TONNA BOMBÁT IS DOBHATTAK TEGNAP AZ OROSZOK AZ IÁ-RA

A modernkori történelem egyik legnagyobb és legbonyolultabb, nehézbombázókkal végrehajtott támadásaként értékelték amerikai szakértők az orosz légierő keddi szíriai akcióját: azt, hogy Moszkva hadászati bombázókat küldött az Iszlám Állam egyes szíriai állásainak megsemmisítésére.

A The Daily Beast című amerikai honlap szerint
összesen 25 darab Tu-22-es Backfire, Tu-95-ös Bear és Tu-160-as Blackjack hadászati bombázó vett részt a koordinált, nagy hatótávolságú akcióban. 
Az egykoron atomfegyverek szállítására kifejlesztett  gépek Oroszország déli részéről, Oszétiából szálltak fel. A 14 Backfire-t, 6 Beart és 5 Blackjacket útjuk során Szu-27-es orosz vadászgépek kísérték.
Az akció a szíriai orosz légicsapások fokozódását jelezte, no meg azt, hogy az orosz hadászati légierő immár “magához tért”, már nem küszködik finanszírozási nehézségekkel. A washingtoni védelmi minisztérium, a Pentagon szóvivője szerint az oroszok előre tájékoztatták amerikai partnereiket az akcióról.
Mindhárom repülőtípus több ezer kilométert tud repülni, a fedélzetén húsztonnányi fegyverzettel. Ha mind a 25 gépet alaposan megpakolták, akkor
akár 500 tonnányi bombát dobhattak a dzsihádistákra
egyetlen nap alatt.
Az, hogy egyszerre 25 ilyen bombázót vetettek be, komoly erődemonstrációnak számít: az orosz légierőnek összesen 70 Backfire, 58 Bear és 13 Blackjack típusú gépe van. Ehhez hasonló nehézbombázói csak az Egyesült Államoknak és Kínának vannak.
Valerij Geraszimov tábornok, orosz vezérkari főnök szerdán azt is bejelentette: 34 manőverező robotrepülőgéppel az IÁ 14 fontos célpontját sikerült megsemmisíteni, így parancsnoki központokat Idlíb és Aleppo tartományokban, valamint hadianyag-raktárakat Szíria északnyugati részén.
Forrás: alfahir.hu

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Holtan találtak egy öttagú családra Németországban

Két felnőttet és három gyermeket talált holtan a német rendőrség egy családi házban egy Berlintől …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: