Otthon / Barcsi hírek / Egy élő szabadságharcos legenda látogatása Dél-Somogyba

Egy élő szabadságharcos legenda látogatása Dél-Somogyba

A Jobbik korábbi alelnöke, Murányi Levente, egy igazi ’56-os pesti srác látogatott most pénteken Nagyatádra és Barcsra. Nagyatádon a Jobbik ottani önkormányzati képviselője, Simonné Tóth Mária volt az érdekfeszítő történelmi – de természetesen aktuálpolitikai kérdéseket is feszegető – előadás háziasszonya. Barcson a jobbikos országgyűlési képviselő fogadta a Dél-Somogyba látogató egykori szabadságharcos hőst.

Érdekes információ, hogy a 16 éves korában a kommunista elnyomók és a hazánk leigázására érkező szovjet csapatok ellen fegyvert fogó Murányi Levente alig kerülte el a halálbüntetést. Több társát kivégezték vagy agyonverték a megtorlások során. Érdekfeszítő stílusban, pörgő ritmusban került felidézésre a forradalom és szabadságharc néhány sorsdöntő napjának emlékezete.

murány2
Nagyatád

Murányi Levente előadásában szinte filmszeren elevenedett föl a Corvin-közi hazafiak küzdelme. A hallgatóság valósággal maga előtt látta a szovjet harckocsikat a negyedik emeleti bérház lakásából molotov koktélokkal megsorozó pesti srácok hősies szabadságharcát. Aki vette a fáradtságot, és nem volt rest elmenni a rendhagyó történelemórára, annak felejthetetlen élményben lehetett része.

Helló: Mi volt az ’56-os felkelők célja? Mi volt az a történelmi üzenet, ami miatt fontosnak tartották, hogy meghívják a nemzeti oldalon élő legendának számító volt képviselőt?

murány4
Nagyatád

Ander: „Szabad és független Magyarországot akartunk. Ez adott fegyvert még a gyerekek kezébe is.” – mondta az 56-os lyukas zászlót a Jobbik fiataljainak átadó egykori Corvin-közi főparancsnok, Pongrátz Gergely egy interjúban. Azt hiszem mindez szépen összefoglalja azt, amiért küzdöttek.

Helló: Ön szerint élő még ’56 üzenete?

 

murányi barcs1
Barcs

Ander: Már hogy ne lenne az? Akkor Moszkvából jött az ukáz, most pedig egy másik unióból próbálják ránk kényszeríteni az akaratukat, vagy az USA nagykövete próbál pofátlan módon belpolitikai kérdésekbe avatkozni. Akkor Rákosi pampogta, hogy 9 millió fasisztával milyen nehéz kommunizmust építeni, most brüsszelita megmondóemberek antiszemitázzák és idegenellenesezik le az országot.  De talán nem visszhangozhatnák mai is joggal az ’56-os felkelők követelését a bérrabszolgaként tartott magyarok milliói: „Követeljük a munkások és értelmiség bérköveteléseinek sürgős és alapvető rendezését.” Bizony, a 35 év előtti reálbéreken tartva, adósrabszolgaságba taszítva, nyugati kitántorgásba kényszerítve, jelzáloggal terhelt-uz
sorás sakálok által fenyegetett otthonokban reszketve mennyire jogos lenne mindez!

murányi barcs 2
Barcs

Helló: Mi lehet a méltó válasz ezekre a Nyugatról érkező méltatlan vádaskodásokra?

Ander: Pongrátz Gergelynél pontosabban senki sem foglalta össze az aljas rágalmakra adandó választ, amit a pufojkás utódok neoliberálissá vedlett utódainak képébe vághatunk: „Nem fasiszta csőcselék, hanem magyar hazafiak vagyunk, akik szabadon akarnak élni saját hazájukban.”

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Kadarkút, Babócsa… Vajon a kormánypárti képviselő Szászfalvi László, most miért hallgat?

A jobbikos országgyűlési képviselő ma reggeli bejegyzése közösségi oldalán: Ander Balázs Elátkozott beruházások földje? – …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: