Otthon / Nagyatádi hírek / Korszerűsítették és bővítették a nagyatádi Családok Átmeneti Otthonát
A kép forrása: Györke József - Facebook oldal

Korszerűsítették és bővítették a nagyatádi Családok Átmeneti Otthonát

Megvalósult az, ami pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen volt: több mint százmillió forintból korszerűsítették és bővítették a nagyatádi Családok Átmeneti Otthonát.

Fennállásának ideje óta mintegy 220 családon segített a 13 év alatt a nagyatádi Családok Átmeneti Otthona, az ottani lakók nagyobb része kisgyerek. A létesítményt 103 millió forintból korszerűsítette a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervzete. Az itt eltöltött néhány hónapjuk mostantól kényelmesebb, korszerűbb és biztonságosabb lesz az intézményben. A hatalmas konyha és társalgó egybe lett nyitva, így az édesanyák főzés közben is tudnak figyelni a gyermekeikre, a használati melegvíz és fűtés érdekében a napkollektorok dolgoznak. Az intézmény már meglévő épületét teljesen felújították: járólapozás, hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, festés, nyílászárók és ajtók cseréje történt meg. A pályázat segített abban is, hogy az intézménnyel szemben található épületet megvásárolják, majd felújítsák, így ott most lehetőség van csoportos foglalkozásokra, egyéni esetkezelési megbeszélésekre, közösségi és reintegrációs tevékenységekre.

 

– A Magyar Vöröskeresztnek nyolc megyében tíz átmeneti otthona van, és valamennyiben igen magas színvonalú munka folyik – mondta a csütörtöki avatáson Kardos István főigazgató. – Jó példa a nagyatádi intézmény, ahol az egyik legfontosabb elem a fenntarthatóság, a lakók körülményeinek javítása és a folyamatos pályázatok.
A tavalyi évben indult beruházás segítségével az új udvar és kert arra is lehetőséget biztosít, hogy az intézmény lakói korábban már bevált kertművelő tevékenységüket nagyobb területen tudják megvalósítani, illetven a gyerekek szabadidős tevékenységére is nagyobb terület jut.
– Igennel kell válaszolni azokra a kérésekre, amik akkor merülnek fel, amikor  a családok segítségre szorulnak – fogalmazta meg Ormai István polgármester. – Ez a hely a segítségnyújtás egyik fontos eszköze, ami átmenetileg otthont biztosít, miközben megmutatja a továbblépés lehetőségét. Kiemelte az intézményben dolgozók munkáját, akik a szakmájuk legjavát adják és azokat a civileket, akik ebben segítséget nyújtanak.
– Az átmeneti otthon negyven embernek ad átmeneti menedéket, közülük átlagban 28 gyerek van itt – hangsúlyozta Sótonyi Tiborné megyei igazgató. – Raáadásul a korszerűsítési munkák után az intézmény fenntartási költségei helyett a fennmaradó összeget a szakmai feladatokra, az ellátottak fejlesztésére és támogatására tudjuk fordítani. Indulása idején, 2002-ben egy egykori általános iskolát építettek át szakemberek az önkormányzattal együttműködve, azóta már többszáz családnak tudták rövidebb hosszabb ideig biztosítani a gödörből való kijutást, segítettek megküzdeni a nehézségeikkel.

 

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tisztújítás: közülük kerülhet ki a Jobbik következő vezetése

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: