Otthon / Nagyatádi hírek / Ha jó a nívó, nincs veszélyben a nagyatádi gimnázium – írja a sonline.hu
A kép forrása: panoramio.com

Ha jó a nívó, nincs veszélyben a nagyatádi gimnázium – írja a sonline.hu

A sonline.hu azt írja, hogy nem szűnhet meg a gimnázium Nagyatádon. Két hete írta róla több hírportál, többek között a hellodelsomogy.hu is, hogy a hvg.hu információja szerint a nagyatádi gimi is azon a listán van, amely szerint megszűnik a gimnáziumi képzés a Dél-somogyi kis városban.

Akkor Ormai István polgármester és Csiba Ágota, a centrum vezetője is úgy nyilatkoztak, a jövő évre két gimnáziumi osztály indítását teszi lehetővé a Nemzetgazdasági Minisztérium. Hosszabb tervekről senki nem tudott nyilatkozni.

-Miután a gyereklétszám folyamatosan csökken, viszont sok a gimnázium, az NGM csak ott engedi a vegyes iskolákban a gimis osztályokat, ahol megfelelő a színvonal, s ezt a kompetencia-felmérések is igazolják, és persze a szülők is be szeretnék íratni a jó képességű gyerekeket – mondta Büttnerné Bódi Ágnes, az Ady igazgatója, akit előző cikkben a sonline.hu nem tudott megszólaltatni, mert külföldön tartózkodott.

Az intézményvezető úgy gondolja, hogy a legnagyobb baj az, hogy nincsenek minimálkövetelvények meghatározva, melyik osztály elvégzéséhez mit kell teljesíteni egy gyereknek, egészen az alsó tagozattól az érettségiig, illetve a szakmunkás vizsgáig igaz. Ezeket a különböző szinteket az iskoláknak maguknak kellene kijelölniük, ami viszont központilag nem ellenőrizhető, hiszen a követelményrendszer nem egységes.Ha minisztérium írná elő az elvárásokat, s folyamatosan mérnék is ezeket, kiderülhetne, melyik iskolában megfelelő a munka, s melyik nem képes teljesíteni az alapokat sem – tette hozzBüttnerné Bódi Ágnes. – Ugyanezért hiányolom a gimnáziumi felvételi minimálszint előírását is: az érettségi követelmények ugyanis egyre magasabbak, ami érthető, hiszen a felsőoktatásra készítenék fel a diákokat, s ezeket egy az általános iskolából 3-4-es átlaggal kijövő diák nem feltétlenül tudja teljesíteni. Viszont a jelen helyzetben az intézményvezetőknek és az önkormányzatoknak is az az érdeke, hogy minél több gyereket iskolázzanak be gimnáziumokba. Az NGM-nél viszont átlátták, megfelelően képzett, a munkájukhoz maximálisan értő szakemberekre van szükség, legyen az szakmunkás vagy diplomás, s emiatt vezetnének ki fölösleges gimnáziumi osztályokat.
Éppen ezen feltételek miatt nem kerülhet veszélybe a gimnáziumi oktatás Nagyatádon – véli az igazgató. Állítása szerint a téma azért kerülhet elő időről-időre, mert ha az intézmény visszakerülne a Klikhez, akkor működtetőként az önkormányzatnak nem kellene lemondania azokról a bevételekről, melyhez a kollégium és az iskola helyiségeinek bérbeadásával jut. A Nemzetgazdasági Minisztériumnál viszont az intézmények fenntartás és működtetése a minisztériumhoz tartozik.


A törvényből kiderül, hosszú távon megmaradhat a gimnáziumi képzés a városban, hiszen nincs is más ilyen típusú önálló intézmény – magyarázta Büttnerné Bódi Ágota, aki azonban elismerte, vélhetően megnyugtatná a helyieket, ha az NGM közölnék azoknak az iskoláknak a listáját, melyekben hosszú távon vegyes, vagyis gimnáziumi és szakközépiskolai képzésben gondolkoznak. – Amúgy, amióta átkerültünk a Kliktől a gazdasági tárcához, hosszú idő után először fordult elő, hogy a tehetségprogramjainkhoz és a felvételi előkészítőkhöz minden feltételt megkaptunk, vagyis az óraszámokat és a pedagógusokat is. És ez az első tanév, amikor minden üres álláshelyre felvehettünk kollégákat, nincs semmilyen szakos hiányunk, mert megadták hozzá az anyagi alapokat. És miután az iskolában a szakközépiskolai és a gimnáziumi létszám nagyjából ugyanakkora, ha nem hosszú távon gondolkodnak utóbbiakban, nem áldoztak volna rá anyagilag sem.

Forrás: sonline.hu nyomán

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Tisztújítás: közülük kerülhet ki a Jobbik következő vezetése

Szombaton tartja tisztújító kongresszusát a Jobbik. A párt szabályzatai alapján a jobbikos alapszervezetek jelölhették taggyűléseiken …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: