Otthon / Manna / HAMIS SZÉKELYKÁPOSZTA –RECEPT A JAVÁBÓL
A kép forrása: google images

HAMIS SZÉKELYKÁPOSZTA –RECEPT A JAVÁBÓL

A székelykáposzta vagy székelygulyás a magyar konyha sajátos étele. Nevével ellentétben nem székely eredetű, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri.

Az étel receptje Székely József vármegyei fő levéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre

ELKÉSZÍTÉS

 

Elkészítés: A vörös- és fokhagymát pici olajon megpárolom, hozzáadok egy kis sűrített paradicsomot, paprikát és paradicsomot feldarabolva, pirospaprikát, beleteszem a kockára vágott húst, és így együtt megpárolom. Kb. 10 perccel a hús megfővése előtt beleteszem a kiáztatott savanyúkáposztát, és együtt készre főzöm. Ekkor leöntöm a kefírrel (vagy joghurttal), csak felrottyantom, és már lehet is enni.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • pici étolaj
  • 1 cikk fokhagyma
  • csirke- vagy pulykamell
  • savanyúkáposzta
  • 1/2 doboz kefir
  • pirospaprika
  • paprika
  • paradicsom
  • ételízesítő
  • sűrített paradicsom

Jó étvágyat kívánunk.

Forrás: videk.ma

TG Facebook Comments

About hellodelsomogy

Check Also

Receptsokk: mert az eper nem (csak) édesség

Balzsamos koktélparadicsom-saláta friss eperrel és pirított dióval? Hát ez meg mi a szösz? Igen, tudom… …

Leave a Reply

Close
%d bloggers like this: